Divle Obruk Peyniri 380 Gr
344,58 TL
Üreticisinden Kapınıza Hemen Teslim
Geleneksel Sağlıklı Üretim
Taze ve Sağlıklı Ürünler
Özellikle kahvaltıların peynir çeşitleri ile beraber renklendiği ülkemizde neredeyse her yörenin kendine ait peynir çeşitleri vardır. Bu peynir çeşitleri genellikle bulunan bölgenin hava koşullarına, yetiştirilen hayvanların sütüne ve otlarının cinsine göre farklılık gösterebilemektedir. Obruk Peyniri, Divle peyniri olarak da bilinmektedir. Adını Karaman’ın Ayrancı ilçesinde bulunan Divle köyündeki Obruk mağaradan almaktadır. Obruk mağarası Tulum peynirleri yapılırken kullanılan soğuk hava depoları ile aynı işlevi görmekle beraber nemlilik seviyesi daha farklı olduğundan dolayı peynire daha farklı bir tat ve koku vermektedir.
Divle Obruk Peyniri keçi ve koyun sütlerinin karıştırılması ile elde edilmektedir. Bu iki süt çeşidinin karıştırılması ile bu peynir çeşidi kendine has tadını yakalar. Mayalama işlemlerinin ve süzdürülme işlemlerinin ardından ise peynir kuzu ve oğlak derilerine bastırılarak bu şekilde bir süre obruk mağaralarında bekletilir. 5 ay boyunca mağarada kuzu ve oğlak derilerinde bekletilen bu peynir içeriğindeki bakteriler sayesinde kendine ait krmızı rengini de bu süreç içerisinde almaktadır.
Lezzetini ve adını bu mağaralardan alan Divle Obruk Peyniri uzun yıllardır aynı bölgede üretilmektedir ve kendine has yapım yöntemleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da desteklenmektedir. Türk rokforu olarak da bilinen Divle Obruk Peynirinin üretildiği mağaralar yerin yaklaşık olarak 36 metre altında bulınmaktadır. Dünya üzerindeki Tulum peynirleri arasında ilk sıralarda yer alan Obruk Peyniri keçi ve koyunlardan elde edilen sütlerin ısıtılması ve mayalanması ile yapılır. Mayalanmanın yanında kırma işlemleri de uygulanan sütten peynirin elde edilmesinin ardından peynir özel elekler yardımı ile sütten ayrıştırılır. Süzülen peynirin tuzunu alması için büyük parçalar halinde temiz bir su içerisinde bekletilir ve dinlenen peynir parçaları kuzu ve oğlak derisine bastırılarak sıkıca sarılır. Derilerin üzerine iğne inceliğinde delikler açılarak bu deliklerden peynirin içerisindeki fazla suyun atılması sağlanır. Derinin içerisine yerleştirilen Divle Obruk Peyniri önce güneşte 2 gün ardından serin yerde 2 gün bekletilir ve 5 aylık bekleme süresinin başlatılması için obruk mağaralarına taşınır.
Obruk Peyniri renk ve kokusunu ve mağaralarda almaktadır. Bu peynir çeşidinin kendine has kokusunu ve tadını almasının en büyük etkilerinden biri de mağaranın özellikle yaz ayların %90 oranında neme sahip olmasıdır. Ekim ve Kasım aylarında Obruk Peyniri mağaralardan çıkarılarak sofralara lezzet vermek üzere yola çıkar.