Bal, herhangi bir çiçek ve bitki türünden alınan özler ile arılar tarafından üretildiği için kestane balı gibi farklı isimler ile ifade edilir. Arıların yaşam döngüsü içerisinde bir kovandan çıkan arılar ilk olarak hangi bitki türünden polen alarak bal oluşturmaya başlıyorsa, kovan dolana kadar aynı bitki özünü toplamaya devam ederler. Bu nedenle bal çeşitleri belirli bir bitkinin ismi ile anılarak kullanıcıya sunulur. 

Kestane Balı Nedir?

Ülkemizde ünlü, çok lezzetli ve popüler bir yapıya sahip olan kestane balı arıların Türkiye genelindeki kestane ormanlarında bu ağaçlardan yılın belli dönemlerinde topladıkları çiçek özleri ile ürettikleri baldır. Bu bal içeriğinde %90 gibi bir oranda polen yer alırken, ülkemizin geleneksel lezzetlerinden biri olarak tercih edilir. Hatta Türkiye genelinde alternatif tıpta hem biyolojik hem de kimyasal faydaları vasıtasıyla bir ham madde dahi oluşturmaktadır.

Ülkemizde kestane balı Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yer alan kestane ormanlarında yer alan kestane ağaçlarından arılar sayesinde elde edilir. Bu ağaçlar yaz başında özellikle Haziran ayı ile birlikte çiçek açmaya başladığında bölgedeki arıcılar kovanlarını hazırlayarak arıların bu balı üretmesini sağlar. Monofloral yani tek çiçek üzerinden üretilen bu bal, çiçek balından çok daha koyu bir renge sahiptir ve aroması yoğun olduğu için ağızdaki tadı da kısmen acıdır.

Kestane Balı Neye İyi Gelir?

Gerçek kestane balı orijinal içeriği dahilinde ferulik asit ve p-kumarik asit bulundurur. Hatta bunun yanında kafeik asit ve elajik asit içerikleri de yer alır. Ayrıca zengin içeriğinde birçok önemli amino asit, C vitamini, B vitaminleri, fenolik bileşenler, flavonoidler ve antioksidan yapısı bulunmaktadır. Tüm bu yapısı ile birlikte kestane balı düzenli bir tüketim için tercih edildiğinde özellikle vücuttaki farklı rahatsızlıklardan oluşan iltihabın giderilmesine büyük bir katkı sağlar.

Genel olarak kestane balı faydaları incelenirse, zararlı mikropların vücuttan uzaklaştırılması ve vücuda daha güçlü bir savunma sistemi sunulması için önemli bir destekleyicidir. Detaylı faydalarını bir liste içinde incelemek istersek;

  • Yüksek protein indeksi sayesinde kas ve kemiklere güç kazandırabileceğini,
  • Vücutta mikrop ve bakteri büyümesini engelleyebileceğini,
  • Anti-enflamatuar katkısı ile birlikte yaraları iyileştirebileceğini,
  • Yüksek antioksidan tesiri ile hücre ve doku hasarı, kanserin engellenebilmesi ve serbest radikallerin durdurulması işlevini sağlayabileceğini,
  • Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarını iyileştirebileceğini,
  • Göz problemlerine karşı vücuda güç katacağını,
  • Sağlıklı karbonhidrat içeriği sayesinde de vücuttan yorgunluğun atılmasını sağlayabileceğini ifade edebiliriz.

Bunların yanında kestane balı zengin mineral, vitamin ve fonksiyonel içerikleri sayesinde cilt lekelerinin düzelmesine de büyük bir destek sağlar. Protein içeriğinin yüksek olması, ciltteki lezyon ve pigment bozukluklarını iyileştirmeyi destekleyebilir. Saçlarda da bu balın içeriği protein yapısıyla daha hızlı bir uzama ve dökülmeyi engelleme için kullanılabilir. Ayrıca saç derisindeki yaraları da çok daha hızlı bir şekilde iyileştirmek için seçilebilir.

Aç Karnına Kestane Balı Yemek Doğru Mu?

Hızlı ve etkili bir besleyiciliği bulunduğu için tüketimine dikkat ederek ölçülü bir tüketim ile kestane balı birçok fayda için tercih edilebilir. Çünkü bağışıklık sistemine katkısı bulunduğu gibi sindirim sistemini de etkiler ve yüksek kalori içeriği ile vücudu birden dinç bir hale getirir. Bu nedenle tüketiminde fazlası kilo yapabileceği için aşırıya kaçmamak önemlidir. Buna bağlı olarak sabahları aç karnına da maksimum 1 yemek kaşığı tüketimi ile hızlı bir metabolizma ve güçlü bir güne başlama artısı elde edilebilir.

Kestane Balı Öksürüğe İyi Gelir Mi?

Antioksidan içeriği çok yüksek olan bu bal, vücutta savunma mekanizmasını güçlendirmek için kullanılabilecek bir gıdadır. Öksürüğün giderilmesi ve astım gibi rahatsızlıkların tedavisinde bal özellikle zencefil gibi birçok farklı gıda ile karıştırılarak kullanılır. Bu nedenle öksürüğün iyileştirilmesi açısından da sıcak su içerisinde veya bitki çayları içerisinde kullanımı tercih edilebilir.

Kestane Balını Kimler Kullanamaz?

Gerçek kestane balı özellikle Karadeniz Bölgesi’nde halk dilinde acı bal olarak adlandırılır. Çünkü içeriğindeki yoğun aroması tadının da hafif bir acılığa sahip olmasına neden olur. Bu bal genel olarak herkes tarafından günlük ölçülü bir şekilde dikkat edilerek tüketilebilir. Ancak bazen polen alerjisi ile karşılaşma ihtimalinden dolayı hamilelik sırasında kadınlara mutlaka hekime danışılarak tavsiye edilmelidir. Ayrıca 2 yaşından küçük çocuklarda bağışıklık sistemi henüz gelişmediği için acı bal sakıncalı olabilir.

Hakiki Kestane Balı Nasıl Anlaşılır?

Bal ülkemizde coğrafi olarak bütün bölgelerimizde farklı orman çeşitlilikleri ve bitki çeşitlilikleri sayesinde üretilen bir gıdadır. Ancak gerçek bir kestane balı temin etmek istiyorsanız, bu konuda Türkiye'nin mutlaka belirli bölgelerini tercih etmemiz önemlidir. Çünkü bahsettiğimiz şekilde Türkiye'de çok eski ve halen ayakta olan kestane ormanları Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerimizde yer alır. Bu bölgelerde doğa içerisinde arılar tarafından tamamen doğal şekilde üretim yapıldığı gibi insan eliyle balcılık sayesinde de acı bal üretimi sağlanmaktadır.

Temin edeceğiniz kestane balı konusunda orijinal olup olmadığını anlamak istiyorsanız, bu baldaki spesifik özellikleri iyi bilmeniz gerekir. Gerçek bir acı bal tadında hafif bir acımsılığa sahiptir ve piyasadaki birçok bala göre buruk bir tat ortaya koyar. Farklı aroması nedeniyle tüketildiğinde yoğun bir kestane tadı gelirken, arıların sadece kestane çiçeği nektarı toplaması bu duruma sebebiyet verir. Ayrıca boya ve katkı maddesi bulunmadığı sürece diğer ballara göre çok koyu bir rengi yer alırken, yoğun kıvamı nedeniyle akışkanlığı da çok ağırdır.

Acı bal çok yavaş bir şekilde kristalleşir ve meyve şekeri(früktoz) oranı glikoz oranına göre diğer ballardan çok daha yüksektir. Her bal gibi kristalleşme gösterse de granülleri çok ince bir yapıya sahip olur ve demir oranı çok yüksek olmak ile birlikte düzenli tüketildiğinde mide ya da yaralarda sağladığı faydalar gerçek olduğunu daha net gösterir. İşte bu noktada yöresinden gerçek ve güvenilir ürünler elde etmek istiyorsanız, Söyle Yerinden fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Sayfamızda üreticiden en doğal ve orijinal haliyle sizlere sunulan birçok kestane balı çeşidi her zaman güvenle temin edilebilir.