Çok eski zamanlardan bu yana özellikle televizyonlardan ve gazetelerden gördüğümüz bir yılbaşı geleneği olarak hindi pişirme adeti vardır. Günümüzde de özellikle sosyal medyada ve alışveriş platformlarında yılbaşının gelmesi ile birlikte özellikle yılbaşı hindisi satışları artışa geçer. Peki, bugüne kadar hiç neden yılbaşında özellikle hindi kesildiğini ve pişirildiğini merak ettiniz mi?

Hindi, Türkçede kullanılan bir kelime olsa da İngilizcede “Turkey” kelimesi ile biliniyor ve anavatanı olarak da Kuzey Amerika gösteriliyor. Ancak bu Amerika kıtasından gelen kümes hayvanı, günümüzde bir Avrasya ülkesinin adını almış olmak ile birlikte Latincede ise “Meleagris gallopavo” olarak bilinir. Amerika’ya göç eden ilk toplumlar tarafından keşfedilen bu hayvan, evcilleştirilmiş ve sonrasında 16. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiştir ve hemen sonrasında da Osmanlı döneminde hindi İstanbul ve Anadolu'da da tanınmıştır.

Avrupalıların bugün özellikle yılbaşı hindisi olarak bir gelenek şeklinde tükettiği bu kümes hayvanı döneminde Türk tüccarlar tarafından Avrupa'ya ulaştırıldığı için Turkey gibi bir isim almıştır. Yani Türkiye kuşu veya Türkiye horozu olarak da bilinir. Bunun yanında hindi Aslında yılbaşında değil Şükran gününde yenilen bir yemek olmuştur. Şükran Günü ise Amerika halkının yılın sonunda hasat ve geçmiş yıl nimetlerine şükür için hazırladığı ziyafet sofraları ile birlikte kutladığı bir bayramdır.

Yılbaşı hindisi olarak bilinen bu yemeğin öncelikle Şükran Günü için popüler olmasının arkasında 19. yüzyılda Amerika kıtasının dört bir tarafında milyonlarca hindi yaşaması gösterilir. Bu nedenle diğer hayvanlara göre çok değerli olmayan hindi daha rahat kesilip tüketilebilirken, sonraki yıllar içerisinde yılbaşı akşamları için de ikonik bir yemek haline gelmiştir. Öte yandan tarihte Noel günü hindi yiyen ilk kişi ise İngiliz Hükümdarı 8. Henry olarak bilinir. Çok uzun yıllar sonrasında 1851'de de Kraliçe Victoria Noel yemeği için yılbaşı hindisi yemeyi tercih etmiştir.

Bu gelenek halk arasında da sürdürülürken hindinin bol olması, kaz veya ördek gibi hayvanlara göre çok daha ekonomik olması ve etinin daha bereketli olması tercih nedenini arttırmıştır. Bundan sonraki dönemlerde de özellikle halk içerisinde Şükran günü geleneği olduğu gibi yılbaşında da bir gelenek şeklinde sofralarda bereketli bir et ürünü olarak hindi kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum günümüze kadar uzanan yılbaşı hindisi geleneğini ortaya çıkarmıştır.

Günümüzde bir gelenek olan yılbaşı hindisi hiçbir zaman Hristiyanlık ile bağdaştırılabilecek bir durum şeklinde kabul edilmemelidir. Çünkü Hristiyan kültüründe Noel olarak kutlanılan tarih 25 Aralık olurken, bütün dünya kültürlerinde ve dinlerinde 31 Aralık gecesi yılbaşı akşamı olarak kutlanır. Bu akşamın özel bir sofra ile taçlandırılması açısından dünyada bütün geleneklerde de yılbaşı hindisi sofralara gelmektedir.

Yılbaşı Hindisi Tarifi

Tüm dünyada yılbaşına yaklaşılan dönemde birçok kişi hazırlayacağı sofrayı ve ağırlayacağı misafirleri düşünmeye başlar. Dostlar ve akrabalar ile paylaşılan bu güzel sofrada bereketli ve lezzetli olması ile birlikte yılbaşı hindisi tüketmek aynı zamanda bir gelenek olarak da kabul edilebilir. Üstelik kalabalık bir sofrayı doyurabilecek kadar büyük boyutlu bu hayvan, aynı zamanda yağ ve kolesterol oranı düşük bir kümes hayvanıdır. Et rengi tavuk etinin beyazlığından ziyade kırmızı ete benzerken, lezzeti de daha çok kırmızı et tarzındadır.

Yılbaşı hindisi hazırlamak için günümüzde alternatif olarak değerlendirebileceğimiz onlarca farklı tarif yer almaktadır. Bazı tarifler günlerce yapılan marinasyon işlemleri bazı tarifler ise çok pratik bir şekilde aynı gün içerisinde pişirme avantajı sağlayabilir. Bazen hindinin içinin doldurulması ile bir tarif hazırlayabilir bazen de yanında hazırlayacağınız bir kestaneli iç pilav ile sofranızı renkli ve zevkli bir hale getirebilirsiniz.

Sağlıklı ve lezzetli bir et çeşidi olması ile birlikte hindi yılbaşı sofralarında çok önemli bir öğün haline gelmiştir. Pişirme sırasında iyi bir sos ile kaplanarak, üzerinin de nar gibi kızarması sayesinde sofrada çok güzel bir görüntü ortaya koyabilir. Bu konuda sizler için sunacağımız yılbaşı hindisi tarifleri arasında ön planda özellikle fırında yapılan nar gibi kızarmış bir tarif yer alacak.

Fırında Yılbaşı Hindisi Nasıl Yapılır?

Kestaneli iç pilav eşlikçisi ile birlikte yılbaşı hindisi fırında yavaş yavaş iyice kızarana kadar pişirildiğinde, hem tadına doyum olmayacak hem de görsel olarak iştah açacak bir sonuç elde edilebilir. Bu açıdan malzemelerimiz arasında elbette ki ilk olarak istediğiniz boyutta 1 adet bütün hindi yer alacaktır. Bunun yanında da aşağıdaki malzeme listesini hazırlamamız gerekecek.

Hindiyi fırına sürerken hazırlayacağımız sos için aşağıdaki malzemeleri temin edeceğiz.

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu veya 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 adet limon ve 1 adet portakal
  • Birkaç dal taze biberiye
  • Tuz ve karabiber

Yemeğimizi hazırlamaya başlamak için temizlenmiş hindimizi bütün haliyle pişirme tepsisinin içerisine alabiliriz. Yan tarafta bir kap içerisinde sosumuzu hazırlamak için öncelikle dinlendirilerek yumuşatılmış tereyağı, zeytinyağı, sarımsak tozu veya rendelenmiş sarımsak ve diğer baharatlar karıştırılır. Tüm baharatlar yağ içerisinde iyice karıştırılarak bir sos haline geldikten sonra bir fırça veya silikon spatula vasıtasıyla hindinin iç, dış ve tüm açık yerlerine bu sosu iyice sürebiliriz.

Hindi iyice soslandıktan sonra 1’er adet limon ve portakalı kabuklarını soymadan yuvarlak şekilde dilimleyip, taze biberiye ile birleştirip hindinin içerisine doldurabiliriz. Çünkü hindi eti tavuk veya kırmızı ete göre biraz serttir ve pişmesi için hafif kuru bir pişirme ortamı ister. Eğer buharlı fırın kullanıyorsanız, buhar fonksiyonunu açabilir ya da buharlı fırınız yoksa kullandığınız tepsinin üstünü kapatarak pişirme işlemi yapabilirsiniz. Alternatif olarak hazırladığınız hindiyi bir fırın poşeti içerisine koyarak, ağzını kapatıp; birkaç delik açıp pişirme yapabilirsiniz.

Hazırladığımız soslu hindi 180 derece ısıtılmış fırında boyutuna göre yaklaşık 2 saat boyunca pişecektir. Bu pişme sürecinde içindeki limon ve portakalın suyu buharlaştıkça hindi etine lezzetini geçirecek ve baharatlar ile birlikte yağ hindinin üzerinde kızarmış lezzetli bir tabaka oluşturacaktır. Hindimiz fırında yavaş yavaş kızara kızara pişerken, yanında tüketeceğimiz kestaneli pilavın hazırlığı aşamasına da geçebiliriz

Kestaneli pilavı hazırlamak için ihtiyaç duyacağımız malzemeler ise aşağıdaki şekilde olacak.

  • 2 orta boy kase pirinç
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 1 dolu çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 200 gram pişirilmiş kestane
  • Yenibahar, tarçın, tuz ve karabiber
  • Pilav için yeterli miktarda kaynar su

Malzemelerimiz hazır hale geldikten sonra pilavın ilk aşaması için pirinçler bir süre ılık su içerisinde bekletilir ve sonrasında süzülerek nişastası alınmış olur. Pirinçler süzülmekte iken soğanlar ince ince doğranarak, tereyağı ve tuz eklenmiş tencerede hafif pembeleşinceye kadar kavrulmalıdır. Sonrasında tencere içerisine dolmalık fıstık, kuş üzümü ve ardından pirinç eklenerek 2-3 dakika daha kavurma işlemi yapabiliriz.

Malzemelerin tamamı kavrulduktan sonra baharat ekleme işlemi yapılarak, hafif bir karıştırma sağlayabilir ve ardından 3 su bardağı kaynamış su ilave edebiliriz. Görsel bir güzellik oluşturması açısından pişirilmiş kestaneleri karışıma direkt olarak ekleyeceğiz. Sonrasında tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pilav yavaş yavaş pişene kadar beklememiz gerekiyor. Pilavın suyunu çekmesi ile birlikte pişme işlemi sonrasında da demlenmesi için kısa bir süre beklediğinizde kızarmış hindi yanında çok lezzetli ve görünüşü tane tane bir kestaneli iç pilav elde edeceksiniz.

Lezzetli ve sağlıklı sebze aperatifi katkısıyla da soframızda yılbaşı hindisi ile beraber tüketilecek son kısmı hazır hale getirebiliriz. Bu açıdan da sayacağımız malzemeler ile sebze karışımımızı yine aynı fırın içerisinde pişirebilirsiniz.

  • 1 çay bardağı haşlanmış tane mısır
  • 4-5 adet patates
  • 10 adet Brüksel lahanası
  • 10 adet brokoli kökü
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy mor soğan
  • Yarım fincan hafif tuzlu soya sosu

Liste içerisinde bulunan sebzeler renk ve karışım açısından lezzetlerini birbirine yedirerek tamamlayıcı bir yapı oluşturacaktır. Ancak bu tarif bir örnek oluştursa da hindi yanında tüketeceğiniz sebze karışımını evinizde bulunan sebzelerden veya damak tadınıza uygun sebzelerden de tercih edebilirsiniz. Yani isterseniz bezelye isterseniz mantar isterseniz kereviz gibi birçok farklı sebzeyi de pişirmeyi seçebilirsiniz.

Listemizde bulunan sebzelerin kullanılması ile hazırlık gerçekleştirmek için bir borcam içerisine brokoli, lahana ve tane mısır direkt olarak eklenebilir. Ardından patates, soğan ve havuçları orta boyutlarda doğrayarak direkt borcama ekleyebilirsiniz. Sonrasında soya sosu ile az miktar tereyağı karıştırarak üzerine gezdirebilir ve hindinin hemen altındaki rafta aynı anda sebze karışımımızı da pişirerek hazır hale getirebilirsiniz. Daha lezzetli bir sebze sonucu elde etmek için ara sıra fırındaki hindinin bulunduğu tepsiden alacağınız akan sosu sebzeler üzerinde gezdirerek lezzetleri birbirine harmanlamayı da seçebilirsiniz.

Lezzetli Yılbaşı Hindisi Nasıl Yapılır?

Sofralara renk katacak ve doyurucu bir yapıya sahip olacak yılbaşı hindisi hazırlayabilmek için hem pişirmede hem malzeme seçiminde hem de tarifin uygulanmasında birçok noktaya dikkat etmek gerekir. Hindiyi sadece zeytinyağı ile soslamak yağın yetersiz gelmesine veya sadece tereyağı ile soslamak ise yağın daha çabuk yanmasına neden olabilir. Bu nedenle tereyağı yanında mutlaka zeytinyağı ya da en azından ayçiçek yağı kullanılarak iki yağı karıştırmak daha doğru olacaktır. 

Fırında yılbaşı hindisi pişirme işlemi yapılırken, fırının buharlı olması kurumasını engelleyerek daha yumuşak bir pişmiş et elde edilmesine yardımcı olur. Buhar avantajı sunmayan fırınlarda fırın poşeti kullanılması veya en azından fırın içerisinde küçük bir kapta su bulundurulması da nemin sağlanmasını ve pişirmenin kuru olmamasını sağlayacaktır. Çünkü doğru nem ve buhar oranı elde edemediğinde hindi fırında gayet kızarmış bir şekilde pişse de içerisindeki nemi kaybettiği için eti kuru ve hazmı zor bir yapı ortaya koyar.

Fırında yılbaşı hindisi hazırlanırken kullanılan hindideki en önemli noktalardan birisi bölünmemiş yani bütün olmasıdır. Hatta bu bütünlük içerisinde mutlak bir şekilde hindinin derisinin de alınmamış olması fayda sağlar. Yumuşak bir göğüs eti elde etmek için de derinin hafif yarılması ile bu bölüme de tereyağı sürülebilir. Hatta fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 15 dakika dinlenerek sonrasında kesilip tüketilmesi de daha yumuşak olmasını sağlayabilir. Yılbaşı hindisi pişirilirken aslında 2 saat ideal olsa da daha büyük boyutta bir hindinin iyi pişmesi için 3 saate kadar pişirmeye devam edebilirsiniz. Çünkü bu sayede içerisinde kullandığınız malzemeler ve sos daha lezzetli bir şekilde hindi etinin içerisine işleyecektir.

Hazır Yılbaşı Hindisi Nereden Alınır?

Lezzetli yılbaşı sofraları hazırlayabilmek için fırında hindi tarifini kendi evinizde hazırlamanız elbette her zaman daha doğru olacaktır. Ancak sağlıklı ve çiftliklerde kümes içerisinde doğal yemler ile yetiştirilmiş lezzetli bir hindi temin etmeniz her şeyden daha önemlidir. Çünkü yılbaşı hindisi için organik malzemeler kullanmak ve tüketeceğiniz etin sağlıklı olduğunu bilmek sofraya daha keyifli oturmanızı sağlar.

Soslanarak pişirmeye uygun bir şekilde hazır yılbaşı hindisi temin etmek istediğinizde de elbette ki Söyle Yerinden avantajlarından faydalanabilirsiniz. Sayfamızda üreticinin sizlere en pratik yol ile sunduğu sağlıklı ve güvenilir yılbaşı hindisi ürünlerini birçok farklı avantaj ile istediğiniz her an kolaylıkla temin edebilirsiniz. 

Söyle Yerinden Yılbaşı Kampanyası!

Yılbaşı gecesi, herkesin beklediği eğlenceli akşamlardan biridir. Bu akşamda herkes ailesi, arkadaşları ve sevdikleriyle vakit geçirmek ister. 2023 tamamlanıp 2024’e girerken, yılbaşını özellikle evde geçiren, mükellef bir sofra kurmak isterler. Bu sofraların olmazsa olmazlarından biri de hindidir.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yılbaşının vazgeçilmez yemeği olan hindi, günümüzde Türkiye’de de yılbaşı akşamı sofralarını süslemektedir. Buna karşın yılbaşı akşamı için hindi bulmak her zaman kolay olmayacaktır. Peki, en lezzetli ve sağlıklı hindiyi nereden bulabilirsiniz?

Lezzetli ve Sağlıklı Hindi Siparişi

Günümüz dünyasında özellikle kümes hayvanları, belirli bir alana kapatılarak yetiştirilmektedir. Bu durum bazı problemleri beraberinde getirmektedir. Bu tip hayvanlar hem lezzet açısından oldukça zayıftır hem de sağlık açısından problemler yaratır.

Lezzetli ve sağlıklı bir hindi sipariş etmek istiyorsanız, özellikle yerel üreticilere yönelmek gerekir. Yerel üreticiler, açık alanlarda, kimyasal yapmaksızın hindi yetiştiriciliği yapmaktadır. Bu hindiler hem çok daha lezzetlidir hem de sağlığınıza herhangi bir tehdit oluşturmazlar.

Söyle Yerinden Yılbaşı Hindisi Siparişi Aynı Gün Kargoda!

Söyle Yerinden üzerinden doğrudan yerel üreticilerden yılbaşı hindisi siparişi verebilirsiniz. Hindiler, hiçbir depolama olmaksızın üreticiden kargolanmaktadır. Yerel üreticiler tarafından üretilen hindiler, hiçbir şekilde kimyasal yem kullanılmadan yetiştirilmektedir.

Yılbaşı akşamında enfes bir sofra kurmak için siparişini dilediğiniz zaman verebilirsiniz. Bütün hindi ve yarım hindi siparişleriniz aynı gün kargoya verilmektedir. Bu sayede en taze ve lezzetli ürünlere kısa zaman ulaşabilirsiniz.