Onlarca farklı çeşidi bulunan mantar, birçok yemeğin başkahramanıdır. Ülkenin hemen hemen her yerinde yetişen bu ürün esasen bitki kapsamında değildir. Her yöreye özgü farklı mantarlardan bahsetmek mümkündür. Genel olarak kültür mantarı biliniyor olsa da, farklı çeşitlerin popülerliği her geçen gün artmaktadır. Kırsal alanlarda kolaylıkla ulaşabileceğiniz bu ürünü, şehirde doğal haliyle bulmak ise epeyce zordur.

Doğal bir şekilde, kendiliğinden yetişen mantarların vücudunuza birçok faydası bulunur. Bunun yanı sıra kırsal alanlarda, ormanlarda, dağlarda yetişen bu mantar çeşitleri oldukça lezzetlidir. Tek başına da çok fazla tüketilen doğal mantar çeşitleri aynı zamanda birçok yemeğin içerisine de katılabilmektedir. Vejetaryen eti olarak da bilinen mantarları yemesi oldukça keyiflidir. Ancak doğal mantarlara ulaşmak birçok zaman zor olabilir. Peki, doğal mantar nasıl yetişir? Doğal mantar nasıl pişirilir? İşte doğal mantar çeşitleri ve faydaları…

Doğal Mantar Çeşitleri

Doğal mantar çeşitleri için esasen doğada kendi kendine yetişen mantarlar diyebiliriz. Bu mantarlar çeşidine bağlı olarak farklı dönemlerde ortaya çıkarlar. Taze mantarların kısa zamanda tüketilmesi gerekir. Yıl boyunca tüketilebilmesi için bu mantarlar yerel üreticiler tarafından kurutulabilir.

Kültür mantarı, esasen özel yöntemlerle üretilen tüm mantarlara verilen isimdir. Bununla birlikte ülkemizde kültür mantarı olarak bilinen ürün Latincesiyle Agaricus bisporus’tur. Bunun yanı sıra istiridye mantarı, shiitake mantarı ve kuzugöbeği mantarı da ülkemizde çokça tüketilen çeşitler arasında yer alır. Bunların yanı sıra ayı mantarı, kanlıca mantarı, yumurta mantarı, keme mantarı ve imparator mantarı gibi yaygın olarak tüketilen farklı çeşitler de vardır. Trüf ve sığırdili gibi daha az bilinen mantarlar da ülkemizde yetişmekte ve sevilerek tüketilmektedir. Bu mantarların birçoğu bölgesel olarak yetişir. Bu nedenle dilediğiniz her tür mantara ulaşmak oldukça zor olabilir. Bu mantarların ülke geneline satışı da genellikle yapılmamaktadır. Doğal olarak ortaya çıktığı bölgelerde yerel halk tarafından toplanır ve pazarlarda satılır.

Doğal Mantarın Faydaları

Mantarlar; protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin ürünlerdir. B1, B2, B3, B12, D gibi vitaminleri bolca barındıran mantarlar, potasyum, magnezyum, fosfor açısından da önemli bir temel gıdadır. Doğal mantar tüketmeniz ise bu besinlerinden azami oranda faydalanmanız açısından oldukça önemlidir. Kimyasal katkı maddeleri barındıran mantar üretiminde, besin değerleri ve lezzet kaybı yaşanır. Doğal mantarlarda ise böyle bir sorun yoktur.

Doğal mantarın faydalarının başında bağışıklık sisteminizi güçlendirmesi gelir. Metabolizma ve bağırsak sağlığınızı destekleyen bu besin, kolesterolünüzü de düşürür. Oldukça kuvvetli bir lif kaynağıdır ve aynı zamanda antioksidan özelliklere sahiptir.

Kilo vermek isteyenler için de ideal ürün olan doğal mantarlar, düşük bir kalori ve yağ oranına sahiptir. Kitin karbonhidratı barındıran bu ürün, zorlukla sindirilir. Bu da açlık hissinin çok daha geç ortaya çıkmasını sağlar. Kan şekeri ve lipid seviyesini düşürür ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Aynı zamanda anti-bakteriyel bir etkisi vardır. Bu sayede vücuttaki iltihaplanmayı azaltır.

Doğal mantar çeşidine bağlı olarak farklı protein seviyelerine sahiptir. Bununla birlikte tüm mantarlar yüksek protein oranıyla bilinir. Et tüketimini azaltmak isteyenler için harika bir alternatiftir. İçeriğinde bulunan B vitaminleri sayesinde cildinizin daha sağlıklı kalmasını sağlar. D vitaminiyle ise kemik sağlığınıza büyük faydalar sağlar.

Mineraller açısından da zengin olan doğal mantarlar, vücudun su ve elektrolit dengesini sağlamanıza yardımcı olur. Potasyum sayesinde kas ve sinirlerinizin düzgün çalışmasını destekler. Bunun yanı sıra magnezyum içeriği kemik ve diş oluşumunun daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu nedenle çocukların da bu doğal ürünleri tüketmesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda barındırdığı selenyum sayesinde saç, tırnak ve diş sağlığınız daha iyi olacaktır.

Doğal Mantar Nasıl Yetişir?

Mantar yetiştirmek oldukça zorlu bir iştir. Ürün alma ihtimaliniz çok yüksek olmadığı gibi küf gibi hastalıklar mantarların peşini bırakmamaktadır. Doğal mantar çeşitleri, özelliklerine göre farklı yerlerde farklı şekillerde büyürler. Örneğin, istiridye mantarı kavak ağacının üzerinde ortaya çıkar. Bu nedenle zaman zaman kavak mantarı olarak da adlandırılır. Doğadan mantar toplamak ise uzmanlık gerektiren bir iştir. Zehirlenme riskinin bulunması nedeniyle toplama işinin acemiler tarafından yapılmaması gerekir.

Eğer doğal mantar çeşitlerine ulaşmak, en lezzetli ve sağlığınıza faydalı olanları bulmak istiyorsanız, ormanlardan toplananları tercih etmelisiniz. Bu sayede hem besin değerlerinden azami oranda faydalanabilir, hem de çok lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Ormanda kendi kendine doğal biçimde çıkan mantarlara ise Söyle Yerinden sayesinde ulaşabilirsiniz. Söyle Yerinden’de birçok farklı mantar çeşidini taze ve kuru olarak bulabilir ve kolayca satın alabilirsiniz.

Doğal Mantar Nasıl Pişirilir?

Doğal mantarları pişirmenin birçok farklı yolu vardır. Izgara ve sote gibi yöntemler oldukça yaygın biçimde kullanılır. Bunun yanı sıra fırında da sıklıkla tercih edilen ürünlerden biridir. Tek başına tüketilebildiği gibi farklı alternatiflerin içerisinde de değerlendirilebilir. Çorbalarda, garnitür olarak ya da sos olarak mantardan faydalanılabilir.

Mantar pişirme önerileri genel olarak mantarın çeşidine bağlı şekilde değişkenlik gösterebilir. Örneğin doğal istiridye mantarı sotelerde çokça kullanılırken, borazan mantarında tempura yöntemi daha fazla tercih edilir. Çorbalarda kültür mantarı olarak bilinen mantarlar daha yaygın kullanılır. Bunların yanı sıra meze olarak da kullanılabilecek bir üründür. Hemen hemen tüm doğal mantar çeşitleri ızgara üzerinde çok keyifli bir şekilde pişirilerek tüketilebilir.

Doğal mantar pişirme konusunda onlarca farklı yöntemi kullanabilirsiniz. Bazı mantarlar salatalarda çiğ olarak da tercih edilebilir. Lakin çiğ mantar yemek çok önerilen bir yöntem değildir. Kuru mantar çeşitleri sayesinde, bu ürünleri uzun süre boyunca bozulmadan saklayabilir, dilediğiniz yöntemle pişirebilir ve çok lezzetli alternatifler hazırlayabilirsiniz.