Yapılışı Türkiye’nin dört bir yanında birçok yöresel tatlı yapılır ve severek tüketilir. Bunlardan biri de höşmerimdir. Höşmerim, Marmara, Ege ve İç Anadolu’da yaygın olarak yapılan tatlılardan biridir. Bu tatlının adı özellikle Balıkesir ile özdeşleşmiştir.

Geleneksel bir lezzet olan höşmerim nedir? Höşmerim nasıl yapılır? Höşmerim nerenin tatlısı? İşte höşmerim tatlısına dair tüm yanıtlar…

Höşmerim Nedir?

Höşmerim tatlısı aynı zamanda hoşmerim adıyla da bilinir. Bu tatlı Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgesinde farklı şekillerde üretilir. Bir çeşit irmik helvası da denilebilir. Kimi yörelerde irmik yerine un kullanılır. Un helvasına höşmerim denilen yerler de vardır. Peynir ve irmik bu tatlının en önemli öğeleridir. Oldukça lezzetli bir tatlıdır. Nitekim adı tüm Türkiye tarafından bilinen haklı bir üne kavuşmuştur.

Höşmerim Nerenin Tatlısı?

Hoşmerim tatlısı, özellikle Balıkesir ve Bursa ile adı anılan yöresel lezzetlerden biridir. Bunun yanı sıra Çanakkale, İzmir, Tekirdağ ve Kırklareli’de de çok fazla yapılan tatlılardan biridir.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde bu tatlının ilk olarak Balıkesir’e yerleşen Türkmen göçebelerinde görüldüğü yazmaktadır. Peynir tatlısı ya da peynir helvası olarak da bilinir. Bu tatlının adı ise Farsça’dan gelmiştir. Farsça’da hoş tatlı, maram ise kaymak demektir. İlk olarak Orta Asya’dan göçen Anadolu Yörükleri tarafından yapıldığı bilinmektedir.

Höşmerim Çeşitleri

Hoşmerim esasen çok çeşitli bir tatlı değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi genellikle irmikle yapılanı bilinse de, bunun yerine unla yapılan yöreler de vardır. Bunun yanı sıra içeriğine katılan bazı malzemelerle çeşitlendiği söylenebilir. Geleneksel olarak sade yapılsa da Antep fıstıklı höşmerim, cevizli höşmerim, kestaneli höşmerim, fındıklı höşmerim, damla sakızlı höşmerim hatta bitter çikolatalı höşmerim satın almak ya da evde hazırlamak mümkündür.

Höşmerim Tatlısının Hikâyesi

Bu tatlının isminin bir hikâyesi de mevcuttur. Osmanlı zamanında evli kadınlar eşlerine ‘er’ ve ‘erim’ olarak hitap ederlerdi. Rivayete göre, erini cepheye gönderen gelin, uzun yıllar boyunca geri dönmesini bekler. Uzun zaman geçip er geri dönmeyince, gelinin de ümitleri tükenir ve erinin savaşta yaşamını yitirdiğini düşünür. Buna karşın yaşamını yitirdiğini düşünülen er, yıllar sonra geri döner.

Gelin, yaşamını yitirdiğini düşündüğü kocasını yıllar sonra birden bire karşısında görünce çok sevinmiş. Bunun ardından kocasına çok güzel bir sofra hazırlamaya karar vermiş. Fakat yoksulluk çektikleri için mutfakta fazla bir şey bulamamış. Gelin ne yapsam diye düşünürken, ineğin sütünden mayaladığı peyniri görmüş. Taze peynire irmik, şeker ve yumurta katmış ve ateşte pişirmiş. Eşine ilk defa sunduğu bu lezzetin ardından merakla “Hoş mu erim?” sorusunu tekrarlamaya başlamış. Eri ise memnuniyetle ‘hoş hoş’ diyerek karşılık vermiş. Bu hikâye yıllar boyunca kulaktan kulağa anlatılmaya başlanmış. Sonunda bu tatlı adından dolayı ‘höşmerim’ adını almıştır.

Höşmerim Tatlısı Nasıl Yapılır?

Höşmerim tatlısı tarifi çokça merak edilen konulardan biridir. Evde bu lezzetli tatlıyı yapmak isteyenler, birçok farklı tarife yönelebilir. Bunun temel nedenlerinden biri yöresine bağlı olarak farklı birçok tarifi bulunmasıdır. Dolayısıyla öncelikle hangi yörenin hoşmerim tatlısını yapmak istediğinizi bilmeniz gerekir.

Balıkesir Usulü Höşmerim Yapılışı

Balıkesir hoşmerim tatlısı yapmanız için gerekli malzemeler şunlardır;

  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 litre çiğ süt
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker

Tatlının yapımı için gerekli olan peynir mayasını baharatçılardan rahatlıkla bulabilirsiniz. Lezzetinin yanı sıra bu basit beş malzemeyle kolaylıkla yapılan bir tatlı olması nedeniyle çokça tercih edilmektedir.

Yapılışı

Höşmerim tatlısı yapışı için öncelikle irmiğinizi ve toz şekerinizi bir kaba alarak ayrı bir kapta harmanlamanız gerekir. İyice karışması önemlidir. Ardından çiğ sütünüzü ocağa alın ve pişirin. Sütün ılık olması gerekir. Bunu ölçmek için parmağınızı süte değdirebilirsiniz.

Ilık sütün içine peynir mayasını ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatmalı ve 10-15 dakika boyunca bekletmelisiniz. Ardından tencereye toz şeker ve irmik karışımınızı eklemelisiniz. Son olarak yumurta sarısını da ekleyerek tencerenizi tekrar ocağa almalısınız.

Tencereyi ocağa aldığınızda kısık ateşte kaynatmalısınız. Bu aşamada dibi tutabilir, bu nedenle tahta kaşıkla karıştırmalısınız. Bir süre sonra tatlınız koyulaşacak ve göz göz olacaktır. Bu aşamada artık ocağın altını kapatın ve servis tabaklarına alarak soğumasını bekleyin.

Tatlınız soğuduktan sonra kaymakla servis edebileceğiniz gibi, Antep fıstığı, fındık, ceviz gibi kuruyemişleri de süslemede kullanabilirsiniz.

Konya Usulü Höşmerim Yapılışı

Hoşmerim, Türkiye’nin birçok noktasında farklı tariflerle yapılır. Bunlardan biri de Konya’dır. Konya’da irmik yerine un kullanılır. Bu hoşmerim, Balıkesir’de yapılana göre daha farklı bir lezzete sahiptir.

Konya usulü hoşmerim yapılışı için gerekli olan malzemeler şu şekildedir;

  • 200 gram kaymak
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı şeker

Bunun yanı sıra üzeri için ceviz, Antep fıstığı ya da bal da kullanabilirsiniz.

Yapılışı

İlk olarak kaymağınızı ve tereyağınızı birlikte eritmelisiniz. Daha sonra bu karışıma unu ilave etmelisiniz. Bunun ardından iyice kavurmanız gerekir. Kavurmanın ardından önce kaynamış sütü ilave etmelisiniz. Ardından yarım su bardağı şekeri de ilave etmeli ve karıştırarak altını kapatmalısınız. Altını kapattıktan sonra karıştırmaya devam etmelisiniz. Kıvam alana kadar karıştırın. Sonrasında ise servis tabağına alarak istediğiniz şekli verebilirsiniz. Hazırladığınız tatlının üzerine bal ya da ceviz koyarak servis edebilirsiniz.

1 Porsiyon Höşmerim Kaç Kalori?

Höşmerim tatlısının kalorisi, yapıldığı yöreye ve üzerine koyduğunuz ürünlere göre değişiklik gösterecektir. Ancak bir porsiyon sade Balıkesir höşmerimi ortalama olarak 340 kaloriye tekabül eder.