Yaprak sarması davetlerin, bayramların ya da önemli yemeklerin vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Taze yaprakla yapılan sarmalar popüler olsa da en çok tercih edilen salamura yaprak sarmasıdır. Bunun için birçok kişi yaz aylarından itibaren kışlık salamura yaprak hazırlığı yapar.


Sarmalık Yaprak Ne Zaman Çıkar?

Salamura aslında bir teknik ismidir. Bu yönteme göre turşu, asma yaprağı, beyaz peynir ve zeytin fermantasyon yöntemi ile yapılır. Bu yöntemde fermantasyonun gerçekleşmesi için malzemelerin konulduğu ve tuz oranı %50'den fazla olan tuzlu suya da salamura adı verilir. Bu yöntem ile koyduğunuz malzeme olgunlaşır. 

Salamura yönteminde en çok kullanılan yiyeceklerden biri asma yaprağıdır. Bahar aylarında taze halde toplanan ve kullanılan asma yaprağı, salamura edilerek kışında sağlıkla ve güvenle tüketebileceğiniz bir gıda maddesine dönüşür. Bu sayede yaz kış istediğiniz zaman yaprak sarması yapabilirsiniz. Bu konuda en ünlü yaprak ise Tokat Yaprağı ve Manisa yaprağıdır. İkisinin arasındaki fark ise yaprağın türüdür. Buna göre Tokat Yaprağı renkli üzüm yaprağından toplandığı için tüylü olur. Ancak Manisa yaprağında bu durum böyle değildir. Manisa yaprağı beyaz üzüm olduğu için tüysüz ve pürüzsüzdür. Bu konuda en iyi yaprak hangisi sorusu ise akıllara gelmektedir. Bu konuda en iyi yaprak Erbaa yöresinin üzüm yaprağıdır. Türk mutfak kültüründe geniş yer kaplayan bu yaprak. İnce ve lezzetli oluşu ile oldukça meşhurdur.


Salamura Yaprak Yapımı

Topladığınız taze asma yapraklarını her mevsim sağlıkla yemek için en iyi yöntem salamura yapmaktır. Leziz yaprak sarmaları ve şölen gibi sofralarda yaprak sarması vazgeçilmezdir. Gelin hep birlikte Salamura Yaprak Yapımını inceleyelim.

Salamura Yaprak Tarifi İçin Malzemeler

5 kilogram taze asma yaprağı

10 litrelik bidon

5-6 litre soğuk su

Toplamda 600 ml’lik ölçü ile kaya tuzu


Salamura Yaprak Yapılışı

Salamura yaprak yapımında öncelikle yapraklar bol su da iyice yıkanmalıdır. Yıkanan yapraklar kalın desteler halinde bidonunuzun tabanına düz, üst üste ve yan yana dolacak şekilde dizilir. Burada boşluk bırakmamaya dikkat edilir. Ardından belirli bir ölçüden sonra kalın destelerin arasına bir yemek kaşığı kaya tuzu serpilir. Bu işlem yapraklar bitene kadar devam eder.

Daha sonrasında soğuk su doldurulmuş kabın içerisine, 1,5 su bardağı kaya tuzunu ekleyip, suyla karıştırarak eritilir. Elde edilen karışım bidonun üzerine dökülür. Burada püf nokta yapraklar elinizle bastığınızda suyun içerisinde kalmalıdır. Ve tüm yapraklar bittiğinde bidonunuzda dört parmak boşluk kalmalıdır. Son olarak ise bir poşetin içerisine bidon yerleştirilir ve ağırlık olması için taş doldurulur. Bidonunuzu sıkıca kapatıp serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Belirli aralıklarla bidonunuzu kontrol edebilirsiniz.


Yaprak Basmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Salamura yaprak yapımında birkaç püf nokta daha lezzetli yapraklar elde etmenizi sağlar. Bunlardan ilk yapraklarınızı salamura yapmadan önce dinlendirmektir. Bu sayede yapraklarınız daha lezzetli olur. Diğer bir püf nokta ise yaptığınız salamuranızı takip etmek çok önemlidir. Bu sayede herhangi bir sorunda müdahale etme şansınız olacaktır. Bu konuda en çok olan şey ise su seviyesinin azalmasıdır. Böyle bir durumda kaya tuzu ile yapacağınız karışımı yaptığınız bidonunuza eklemek olacaktır.

Eğer Salamura Yaprak yapmak istemiyorsanız ya da bunun için zamanınız yok ise hazır alabilirsiniz. Bu konuda soyleyerinden.com sizlere evde yapılmış gibi doğal lezzetli, Tokat’ın meşhur Erbaa yaprağını sunmaktadır. Sizler de “Erbaa Mis Yaprak” ürünlerini Söyle Yerinden adresinden gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz.  Söyle Yerinden alacağınız salamura yaprakları ile her mevsim lezzetli yaprak sarması yapabilir ve harika sofralar kurabilirsiniz.