Dana sosis, her ne kadar Türk mutfağına özgü olmasa da, günümüzde sevilerek tüketilen kırmızı et ürünlerinden biridir. Sosise ilişkin çok sayıda doğru bilinen yanlış vardır. Bunun yanı sıra sosisin yapımına ve pişirilmesine dair de birçok soru işareti bulunmaktadır.

Bu yazımızda dana sosis nasıl pişirilir, dana sosis nasıl yapılır, dana sosisin besin değeri gibi merak edilen bazı konuları açıklığa kavuşturacağız. Bu sayede merak ettiğiniz soruların yanıtlarını alabilir, sofralarınızı pratik bir şekilde sosis yemekleriyle lezzetlendirebilirsiniz.

Sosis Neyden Yapılır?

Sosis birçok hayvanın etinden yapılabilir. Sosis yapımında özellikle domuz kullanımı çok yaygındır. Türkiye’de ise dini inançlar gereği domuz eti pek kullanılmamaktadır. Bunun yerine dana ya da tavuk gibi hayvanlar kullanılır. Farklı bazı ülkelerde, farklı et ürünlerinin kullanıldığını da görebilirsiniz.

Sosis yapımında et ürünlerinin yanı sıra yoğun bir baharat kullanımı vardır. Sarımsak, biber, kekik, kimyon ve kişniş gibi baharatlar bu ürünün yapımında temel olarak kullanılır. Farklı ülkelerde ve farklı sosis çeşitlerinde baharatların da değiştiğini görebilirsiniz. Bu oldukça normaldir.

Sosis tercih ederken dikkat edilmesi gereken temel konu, yüzde yüz dana etinden ve doğal malzemelerle yapılmış olmasıdır. Günümüzde birçok sosisin yapımı sırasında koruyucu maddeler ve katkı maddeleri kullanılır. Bu maddeler raf ömrünü uzatsa da hem lezzeti zayıflatır hem de sağlık açısından zararlı olacaktır.

Dana Sosis Nasıl Yapılır?

Ev yapımı dana sosis yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekildedir;

  • 400 g dana döş kıyma
  • 1 diş sarımsak
  • 1 paket karbonat
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı biber salçası

Ev yapımı dana sosis tarifi ise şu şekilde;

Yukarıda verdiğimiz tüm malzemeleri, bir blender yardımıyla karıştırın. Malzemelerin tamamen homojen bir hal alması gerek. Ardından iç harcını yaklaşık yarım saat kadar buzdolabında dinlendirerek, 6 parçaya bölün.

Her bir parçayı yağlı kağıda koyarak, sosis şekli verin. Yağlı kağıda sardığınız harcı yaklaşık 6 dakika boyunca sıcak suda haşlayın. Bu aşamada ocağın en kısık derecede olması gerekir.

Haşlanan sosisleri çıkararak, kızgın bir tavada mühürleyerek pişirin.

Dana Sosis Besin Değeri

Dana sosisin 100 gramında yaklaşık olarak 150 kalori enerji bunulur. Bunun yanı sıra 0.3 g karbonhidrat ve 5.6 g protein vardır. Bu protein değeri ortalama bir insanın günlük alması gereken protein miktarının yüzde 10’ununa tekabül eder.

Dana Sosis Nasıl Pişirilir?

%100 dana sosis, genel olarak lezzetinden ötürü tercih edilir. Bu sosis, kahvaltıların yanı sıra pizza, makarna, patates kızartması ve sandviçlerde yaygın olarak kullanılır. Bunun yanı sıra bazı yemeklerin içerisinde de tercih edilebilir. Aşağıda size dana sosis nasıl pişirilir, sorusunun yanıtı olarak 4 farklı biçimi anlatacağız.

1 - Tavada Pişirme

Dana sosis pişirme konusunda en sık kullanılan yöntem budur. Bu yöntemde ocağın orta ısıda olması gerekir. Tavayı yaklaşık 2 dakika boyunca ısıttıktan sonra 1 yemek kaşığı Ayçiçek yağını ekleyerek, tavaya yayın. Ardından sosisleri sıcak olan tavaya dikkatli biçimde aralarında boşluk bulunacak şekilde koyun. Sosisler yaklaşık 2 dakika piştikten sonra diğer tarafını çevirin. Bu işlemi 3-4 kere tekrarlayın.

2 – Izgarada Pişirme

İlk olarak ızgaranızı yüksek ısıda hazırlayın. Arından sosisleri üzerine yerleştirerek 2 dakika boyunca pişmelerini bekleyin. İki dakikanın ardından sosisleri tersine çevirin. Bu aşamada sosisin renginin koyu kahverengi olması gerekir. Bu renk sosislerin mühürlendiğini gösterir. Mühürleme işleminin ardından ısıyı orta seviyeye çekin ve 10 dakika kadar pişirmeye devam edin. Dana sosisler pembe renk aldıklarında, artık hazır!

3 – Haşlama

Dana sosis pişirmek için sık kullanılan bir diğer yöntem de haşlamadır. Haşlamak için öncelikle bir tencerenin dörtte üçüne su doldurun. Eğer aroma katmak istiyorsanız et suyu, domates salçası ya da bulyon ekleyebilirsiniz. Ocağı yüksek ateşe alın ve suyun kaynatın. Ardından sosislerinizi suyun içine ekleyin ve ocağın altını kısın. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra, ön pişirme yaptıysanız 10, yapmadıysanız 30 dakika içinde sosisleriniz hazır olacaktır. Haşlama işlemi sırasında ara sıra kapağı açarak sosisleri çevirin. Çıtır bir sosis elde etmek istiyorsanız haşlamanın ardından 1-2 dakika kadar tavada kızartabilirsiniz.

4 – Fırında Pişirme

İlk olarak fırınınızı 180 dereceye ayarların ve tepsinizi alüminyum folyo ile kaplayın. Tepsinin üzerine metal fırın ızgarasını yerleştirin ve sosisleri aralıklı olacak biçimde yerleştirin. Sosislerinizi önceden ısıttığınız fırında 10 dakika kadar pişirin. Ardından çevirerek 10 dakika daha pişirin. İçi pembe kalmayan sosisler yenmeye hazır demektir. Ancak içinde pembelik varda 5 dakika daha pişirebilirsiniz.

Dana Sosis Fiyatları

Sosis satın alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Bu konuların başında elbette içerik gelir. %100 dana sosis, bulabileceğiniz en lezzetli seçeneklerin başında gelir. Bunun yanı sıra içeriğinde katkı maddesi ve koruyucu olmayan alternatiflere yönelmeniz gerekir. Bu sayede hem lezzetli hem de sağlığınıza zararı olmayan ürünleri tercih etmiş olursunuz. Böylesi, doğal ürünleri bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Söyle Yerinden sayesinde tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle üretilen sosis çeşitlerini bulabilir ve güvenli biçimde sipariş edebilirsiniz.

Dana sosis fiyatları ise birçok faktöre göre değişkenlik gösterir. Marka politikası, içerikte kullanılan malzemelerin kalitesi, üretim yöntemleri ve benzeri faktörler fiyatların değişken olmasına neden olur.

Siz de geleneksel yöntemlerle üretilen, taze dana sosislerine sahip olmak için hemen tüm sosis çeşitlerini inceleyebilir, dilediğiniz ürünü güvenli ödeme yöntemleriyle sipariş edebilirsiniz.