Bitkiler doğada bulundukları yapı ile birlikte çevrelerine her zaman güzel kokular saçarak kendilerini hissettirirler. Bu kokuyu da özellikle yaprakları, çiçekleri ve meyvelerinde oluştururlar. İnsanoğlunun hem iç huzuru sağladığı hem de birçok sağlık faydası elde edebildiği bu bitki özelliğini muhafaza edebilmesi her zaman mümkün olmuştur. Bu muhafaza yöntemlerinden birisi de hidrosol olarak adlandırılır.

Hidrosol Nedir?

Mevsiminde taze bir şekilde yetişen çiçek, meyve ve bitki yapraklarının içerisindeki hoş koku ve esasında faydanın muhafazası için damıtma yöntemi uygulanır. Bu anlamda hidrosol ne demek sorusu için bahsedilen bitki ve bitki kısımlarının damıtılması işlemi olduğu cevabı verilebilir. Yani temel olarak bitkilerdeki uçucu yağları elde etmek içinin gerçekleştirilen üretim esnasında bir yan ürün olarak ortaya hidrosol çıkmaktadır. Bu yan ürün uçucu yağın arkasında kalan buhar veya damıtma işleminin arkasında kalan bitki öz suyu olarak temin edilir.

Bazı noktalarda birçok kullanıcı bu ürün ile uçucu bitki yağlarını birbirine çok fazla karıştırmaktadır. Oysa uçucu bitki yağları bitkiden elde edilen ve esans olarak adlandırılan; sabun, parfüm, deterjan ya da kolonyalarda kullanılacak ya da sağlık faydası için kullanılacak bitki yağlarını ifade eder. Uçucu yağlar tamamen lipofilik bileşenlere sahiptir yani içerisinde yağ asitlerinin parçacıklarını bulundurur. Oysa hidrosol olarak adlandırdığımız bu ürünler bitki içerisindeki hidrofilik yani su ile birleşen kısmı ifade etmektedir. Hatta bu nedenle uçucu yağlara göre aroması ve kokusu farklı olabilir ve genellikle en fazla 2 yıl içerisinde tüketilmesi önemlidir.

Hidrosol Nasıl Yapılır?

Bitkilerden elde edilen bu su bazlı malzeme bitki öz suyu olarak da adlandırılan bir isme sahiptir. Bu faydalı ve birçok farklı alanda önemli katkılar sağlayabilecek bileşenler kullanıcılar tarafından ev ortamında da dikkatli bir çalışma ile elde edilebilir. Laboratuvar ortamında hidrolat gibi bir isme de sahip olan bitki öz suları, içeriğinde damıtma işlemi nedeni ile hatırı sayılır miktarda su bulundurur. Bunun yanında da elbette su içerisinde bulunabilecek vitamin ve minerallerde öz suya dahil olur.

Hidrosol yapımı için öncelikle büyük bir kaynatma kabı içerisinde küçük bir ayrı kap kullanılır ve temiz suya ihtiyaç bulunur. Yapım için taze toplanmış bitkiler, öz su doldurmak için bir küçük şişe ve soğutma için buz küpü gibi bir soğutma kaynağı ihtiyacı yer alır. Bitkiler sıcak su içerisinde yağını ve esansını salacak şekilde ısıtıldıktan sonra ortaya çıkan buharın damıtılması ile birlikte soğuyan yoğuşan su; içerisinde bitkinin özünü, vitaminleri, mineralleri ve kokusunu bulunduracak şekilde ayrılır.

Ayrılan bitki suyu bir kap içerisinde toplandığında artık birçok farklı noktada kullanılabilecek önemli bir bileşim elde edilir. Örnek olarak lavanta veya gül gibi bitkilerden hidrosol yapımı çok sık tercih edilen bir işlemdir. Çünkü bu malzemeler evde kozmetik amaçlı, temizlik amaçlı, sağlık veya sadece hoş korku amaçlı ve hatta gıda amaçlı kullanılabilir. Birçok farklı amaç için hazırlanan bu bitkisel ürünler her kullanım noktasında size ayrı bir katkı ve avantaj sağlayabilir.

Hidrosol Nasıl Kullanılır?

Gerçekten faydalı ve gerçekten içerisinde bitkinin öz suyunu bulunduran bir hidrosol kullanmak istiyorsanız, belirli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Örnek olarak seçilen malzemenin gerçekten bir bitkinin yaprak, çiçek, kabuk veya kök gibi bir kısmından damıtma yoluyla elde edilmiş olması önemlidir. Ayrıca elde edilmesi sırasında bu bitkiden uçucu yağların da çıkarılmış olması ve kalan suyun damıtılması ile hidrosol üretilmiş olması gerekir.

Doğal yolla elde edilmiş bir ürün esansiyel bitki yağlarına göre çok daha yumuşak ve seyreltilmiş bir yapıya sahiptir. Çünkü bildiğiniz üzere bitkisel yağlar bir sabit yağa katılarak veya su gibi bir bileşen içerisinde seyreltilerek kullanıma hazır hale getirilir. Dünya genelinde bitki öz suyu kullanımında en fazla tercih edilen yöntemlerden birisi tonik uygulamasıdır. Yani cilt güzelliği sağlamak veya cildi temizlemek için kadınlarda ya da erkeklerde ve her yaşta tonik için bu ürünler direkt olarak cilde uygulanabilir.

Hidrosol bitki yağlarına göre konsantrasyonu daha düşük fakat aromaterapik ya da terapötik etkileri açısından çok hızlı sonuçlar ortaya koyan ürünlerdir. Gül, papatya, lavanta veya orkide gibi çiçeklerden elde edildiğinde çiçeğin içerisindeki vitamin ve mineraller ve aynı zamanda hoş koku ile ciltte çok sayıda önemli fayda sağlar. Direkt kullanım imkanı bulunduğu gibi banyo suyuna eklenebilir veya cilt maskeleri içerisinde de yer alarak kullanılabilir.

Hidrosol kullanımı için örnek olarak evinizde hava temizleme, sprey oluşturma, giysilerde hoş bir koku elde etme, saçınızda daha ince bir koku sağlama için farklı ürünlere karıştırma tercih edilebilir. Örnek olarak çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra gardırobunuza yerleştirirken sadece dolap içerisine veya çamaşırların üstünde bir miktar bu üründen sprey yöntemi ile sıkmayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede çamaşırlarınızda kumaşın içine işleyecek çok hafif bir koku elde edebilir ve bu kokunun uzun süre devam etmesini de sağlayabilirsiniz.

Bitkilerden doğal bir şekilde elde edilen bu malzeme aynı zamanda sağlığa birçok farklı fayda sunması için gıdalara karıştırılarak da kullanılır. Örneğin, gül gibi gıda niteliği taşıyan bitkiler üzerinden elde edilen hidrosol ürünleri aromatik yapısı ile birlikte pastalar, tatlılar, aşure veya kurabiye gibi birçok farklı tarif içerisinde kullanılır. Hatta taze meyveler ile hazırladığınız içeceklerde veya bitki çayları içerisinde ek bir aroma olarak uygulanabilir.

En Uygun Fiyatlar ile Hidrosol Satın Alın

Bu doğal ürünleri temin ederken öncelikle hangi çiçekten hangi kokuyu ve faydayı elde edeceğinizi düşünmeniz gerekecektir. Bu anlamda bugün dağ kekiğinden dağ gülüne, lavantadan papatyaya veya karanfile kadar birçok farklı çiçekten hatta birçok farklı meyveden hidrosol elde edilmektedir. Söyle Yerinden olarak sizlere sunduğumuz alt bir kategori içerisinde de el emeği ile elde edilen bu doğal ürünleri tek veya paketler halinde tercih edebilirsiniz. Özellikle avantajlı fiyatlara sahip bu ürünleri uzun bir kullanım dönemi için fırsatlarla sepetinize ekleyebilirsiniz.