Türkiye 7 farklı coğrafi bölgeye ayrılırken, her bölge kendine göre özel hayvancılık ve tarım ürünlerine sahiptir. Örnek olarak bal, Türkiye'nin her yöresinde yöreye has doğal özellikler ile farklı bir lezzete, kaliteye ve şifaya sahiptir. Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de çok özel bir bal çeşidi olarak karakovan balı üretilir. Bu özel bal, arıların doğal olarak oluşturdukları kendi peteklerinde birikir ve bu nedenle doğal petek balı olarak da temin edilir.

Karakovan petek bal diğer birçok bal çeşidine göre farklı bir yapıya sahiptir. Çünkü petek içerisinde yaşayan arılar kendi salgıladıkları balmumu ile bu peteği inşa ederler. Sonrasında bal peteği ile beraber tüketilirken, içerisinde çok daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan bulundurur. Tamamen doğal ve organik bir yapı ile elde edilen karakovan balı peteğin içerisindeki bal mumunda balın birikmesi ile çok uzun bir sürede üretilir ve bu nedenle yoğun bir emek ve uzun bir bekleyiş sonrasında elde edilir.

Karakovan Balı Nedir?

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde kütük kovanlar içerisinde arıların tamamen doğal bir yöntem ile ürettikleri peteklerde oluşturdukları bal çeşidi karakovan balı olarak adlandırılır. Doğada bağımsız bir şekilde farklı çiçeklerden toplayarak ve yine tek bir çiçeğin özünden aldıkları polenlerle ürettikleri bu bal doğal bir lezzete ve eşsiz bir kaliteye sahiptir. Arılar bu kovanlara girip çıkarken, sürekli bir şekilde karanlık bir ortamda bulunduklarından dolayı bu kovanlar, karakovan olarak adlandırılır. Kovan içerisinde üretilen bal ise tamamen insan eli değmeden üretildiğinden %100 doğal bir yapıya sahiptir.

Karakovan balı yetiştirilirken kovanlar hazırlandıktan sonra öncelikle içerisine oğul yerleştirilir. Sonrasında arılar organik bir şekilde kovan içerisinde peteklerini inşa ederler. Ardından çiçek dönemi ile birlikte bal üretmeye başladıklarında bir kovan içerisinde ortalama 10 kilograma kadar bal elde edilebilir. Sonrasında genellikle yaz aylarında toplanan ballar yoğun bir tat ve aroma ile birlikte çok fazla taneli olduğundan dolayı daha uzun ömürlü ve lezzetli bir yapı sağlar. 

Karakovan Balı Faydaları Nelerdir?

Her bal içerisindeki mineraller, antioksidanlar, vitaminler ve besin değeri ile birlikte vücutta farklı faydalar sağlayabilir. Genel olarak tüm organik bal çeşitleri de antioksidan içerikleri ile birlikte vücutta serbest radikal etkisini azaltırken, hastalıklara karşı koruma oluşturur. İşte bu noktada benzer şekilde hakiki karakovan balı tüketildiğinde vücutta antiseptik özelliği sayesinde mikroplarla daha güçlü bir şekilde savaşma imkânı elde edilir. 

Karakovan balı güçlü bir antioksidan yapıya sahiptir. Bu yapısı vücudun özellikle kanser ve kalp damar rahatsızlıklarında savaşma gücünü arttırırken, aynı zamanda bu hastalıklara karşı da vücudun korunmasını sağlar. Bu özel bal içeriğindeki antioksidan sayesinde aynı zamanda cilt sağlığına da çok büyük bir fayda sunar. Zira antibakteriyel özelliği ile birlikte ciltte enfeksiyonların önlenmesini ve sivilcelerin daha kolay tedavi edilmesini sağlayabilir.

Bal doğal bir şekilde çiçeklerden elde edilen öz ile üretilen bir şeker ve sağlık deposudur. Dünyadaki birçok faydalı gıdanın yanında bal kendi yapısı içerisinde çok farklı vitamin, mineral ve antioksidanlar bulundurur. Bu nedenle örnek olarak sadece suya katılıp içildiğinde ya da meyve suları ile birlikte tüketildiğinde dahi soğuk algınlıklarının tedavisine katkı sağlar. Özellikle soğuk kış aylarında öksürük ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu sorunlarının giderilmesi için doğal içeriği ile karakovan balı kullanımı tercih edilir.

Besleyici niteliği ile özellikle çocuklarda gelişimi ve büyümeyi destekleyen karakovan balı yetişkinlerde ise ülser ve yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklara karşı güçlü bir etki sağlar. Erkeklerde prostatın ilerlemesini engellerken, Hepatit B, Hepatit C ve sarılık gibi karaciğer rahatsızlıklarında da iyileştirici bir etki oluşturur. Aynı zamanda kansızlığı önleyen bu bal, yine ishalin durdurulmasına yardımcı olur ve sedef hastalığında da tedavi edici bir etki sağlar.

Karakovan balı ülkemizde en kaliteli halleriyle Artvin, Bitlis, Siirt ve Hakkari gibi kentlerde üretilmektedir. Bu kentlerde doğal ve organik şekilde elde edilen ballar sağlıklı ve güvenilir bir şekilde her gün lezzet ile tüketilebilir. Üstelik düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde yüksek faydalar sağlarken, en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise aşırı tüketimden kaçınmak olacaktır. Çünkü doğal bir şekilde yüksek şeker içeriği bulundurduğu için aşırı tüketim özellikle kan şeker seviyesinin hızlı yükselmesine, diş çürüklerime ya da aşırı kilo almaya neden olabilir.

En İyi Karakovan Balı Nasıl Seçilir?

Türkiye'de kaliteli bir karakovan balı temin etmek istiyorsanız ürün seçimi yaparken her zaman taze ve belirtilen bölgelerde yetiştirilmiş balları seçmeniz gerekecektir. Öte yandan bu bal çeşidi rengi ile daha koyu ve lezzetiyle daha yoğun bir özelliğe sahiptir. Ayrıca güvenilir platformlarda ve güvenilir üreticilerden temin ettiğiniz ürünler rafine edilmeden filtresiz bir halde yani içerisinde küçük parçacıklar ile ve petek ile satılacaktır. Bu sayede en iyi ve en sağlıklı ürünler temin edilerek, her yaşta güvenle tüketilebilir.

Karakovan Balı Fiyatları

Ülkemizde bahsedildiği şekilde karakovan balı Artvin gibi uzak Karadeniz kentlerinde ve genel olarak Siirt ile Hakkâri gibi Güneydoğu bölgelerinde üretilir. Sadece kovan hazırlığı yapıldıktan sonra arılar çok uzun aylar boyunca yoğun bir çalışma ile bu balın üretilmesini sağlarlar. Kovan içerisinde oluşan petek mumundan balın her zerresine kadar doğal bir yapı bulunduğundan bu organik bal çok değerli bir ürün ortaya koymaktadır.

Şifa kapasitesi yüksek, lezzeti özel ve kokusu ile dahi farklı olan bu bal, üretici tarafından da çok yoğun bir emek ve maliyet ile ortaya koyulur. Bu nedenle karakovan balı fiyatları klasik birçok bal ürününe göre daha yüksek bir rakam ortaya koymaktadır. Fakat Söyle Yerinden organik karakovan balı temin etmek isteyen herkes için açmış olduğu özel kategori içerisinde en uygun fiyatlar ile alışveriş imkânı sunmaktadır. Bu sayede güvenle seçebileceğiniz bu ürünleri en düşük miktardan en yüksek miktara istediğiniz şekilde sepetinizde avantajlar ile temin edebilirsiniz.