Kış mevsimi, soğuk iklim koşulları nedeni ile hastalıklara davetiye çıkaran bir mevsim olarak her insanın gözünü korkutabilir. Bu nedenle herkes gibi siz de kış mevsimi gelmeden önce birçok noktada önlemlerinizi alarak, kendinizi korumaya almak isteyebilirsiniz. Koruma kalkanı oluşturabilmek için de gıdalar açısından düşündüğünüzde keçiboynuzu pekmezi stoklarınızı tamamlayarak kışı sağlıklı geçirebilirsiniz.

Keçiboynuzu, sonbahar mevsiminde genellikle Akdeniz Bölgesi ülkelerinde yetişen bir ağacın meyvesine verilen isimdir. Kalın kabuklar ile yetişen ve içerisinde sert tohumları bulunan bu ağacın meyveleri, kurutulduğunda un olarak dahi kullanılabilir. Ayrıca kakao ürünleri ya da unlu mamullerde de kullanılır. Sadece meyvesi dahi birçok fayda sağlayan bu bitki, keçiboynuzu pekmezi şeklinde tüketildiğinde daha lezzetli ve özel bir hale de gelmektedir.

Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları

Keçiboynuzu meyvesi halk arasında harnup olarak da adlandırılır. Bir ağacın yenilebilen tohumlarından elde edilen bu meyve, taze yani yumuşakken öğütüldüğünde pekmez olarak kullanılabilir. Bu döneminde hasat edildikten sonra yapılan kaynatma işleminde kıvamlı ve gerçekten çok koyu bir pekmez elde edilir. Birçok kişi için özellikle lezzetli gelmesinden dolayı taze yenilen keçiboynuzu tohumları kadar üretilen pekmez de lezzetli bir tüketim oluşturmaktadır.

Standart koşullarda keçiboynuzu en önemli noktada içerisindeki Potasyum, Demir, Kalsiyum ve Magnezyum gibi mineraller ile güçlü bir besindir. Hatta bu mineraller ve içerisindeki kalori oranı ile metabolizmayı hızlandırarak, bağışıklık sistemini güçlü bir hale getirir. Bu tohumlar sayesinde keçiboynuzu pekmezi faydaları arasında da astım ve bronşitin etkilerinin azaltılması, sindirim sisteminin düzenlenmesi ve kan şekerinin dengelenmesi gibi artılar yer almaktadır.

Keçiboynuzu, astım ve bronşit hastalarında içeriğindeki mineraller sayesinde nefes darlığını giderir ve öksürüğe gayet iyi gelir. Zengin bir Kalsiyum deposu olarak posa miktarı da çok yüksek olduğu için büyüme çağındaki çocuklarda ve kadınlarda büyük faydalar sağlar. Özellikle ilerleyen yaştaki kadınlarda osteoporoz(kemik erimesi) problemine karşı kemiklerin güçlenmesine ve çocuklarda da kemikte Kalsiyum depolanmasına yardımcı olur.

Keçiboynuzupekmezi tüketimi sindirim sistemini onarırken, midenin rahatlaması ve midedeki ağır rahatsızlıkların dindirilmesini sağlar. Üstelik beslenme ile bağlantılı şekilde bağırsaklarda oluşan ishal ve kabızlık problemlerine karşı iyileştirici etkisi bulunan bu pekmez, lif içeriği sayesinde de bağırsakların çalışmasını ve kilo verilmesini destekler. Ayrıca kan şekerini desteklediği için de kişinin gün boyunca diyabet rahatsızlıklarından izole bir şekilde yaşamına devam etmesine yardımcı olur.

Kalp ve damar hastalıklarında antioksidan etkisiyle özellikle damar tıkanıklıklarının giderilmesine yardımcı olan keçiboynuzu kalbi rahatlatırken, daha düzenli çalışmasına da yardımcı olur. Bu nedenle keçiboynuzu pekmezi günlük beslenmede kullanıldığında her gün güçlü bir şekilde enerjinizi karşılamanıza yardımcı olur. Özellikle kış mevsiminde soğuk algınlığına karşı vücuda direnç kazandırırken, bağışıklık sistemine güç katar. Her yaşta diş eti güçlenmesine yardımcı olurken, E vitamini katkısı ile anemi ve kansızlığa karşı iyi gelir. İçerdiği vitamin ile mineraller sayesinde de vücuda zenginlik kazandırır.

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilir?

Geleneksel şekilde her pekmez çeşidini tüketebileceğiniz gibi keçiboynuzu pekmezitüketiminde de istediğiniz tüm gıdalar ile karışım gerçekleştirmeyi tercih edebilirsiniz. Yani örnek olarak tahin pekmez karışımı hazırlarken, bu ürünü kullanabilir veya tıpkı narenciye suları ya da limon suyu içerisinde pekmez katarak tüketmek için keçiboynuzu tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Son yıllarda pekmezin yoğurt veya süt gibi ürünlere katılarak tüketilmesi önerilmese de eğer damak tadınıza uyuyorsa, bu tip karışımlar hazırlayarak da tüketim gerçekleştirebilirsiniz.

Günlük olarak düzenli bir şekilde tüketim sağladığınızda, sağlığınıza önemli katkılar sağlayacak bu pekmez; her gün sabah kahvaltıları öncesinde veya akşamları uykudan önce belirli bir ölçü ile tüketilebilir. Örnek olarak sabah kahvaltısı öncesinde 1-2 tatlı kaşığı tükettiğinizde keçiboynuzu pekmezi akciğere faydaları konusunda da gün içerisinde farklı rahatlıkla görebilirsiniz. Bu konuda günlük beslenme rutinleri içerisinde bu pekmezi bulundurmak için kronik rahatsızlıklarınızda hekime başvurarak da kullanımı sürdürebilirsiniz.

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Yapar Mı?

Pekmez meyvenin doğal şekeri nedeni ile yüksek şeker oranına sahiptir ve bu yapısıyla gayet besleyici bir gıdadır. Birçok pekmez çeşidi de bu özelliği sayesinde vücutta yüksek kalori alınmasını ve hızlı bir şekilde kilo alımını desteklenmesini sağlar. Bu anlamda keçiboynuzu pekmezi tüketimi sayesinde de kilo almanın desteklenip desteklenmeyeceği merak edilebilir. Bu pekmez çeşidi diğer birçok pekmez çeşidine göre daha lifli bir gıda üzerinden elde edildiği için kilo almada önemli bir destek sağlar. Üstelik diğer pekmezlere göre daha düşük şeker ve yağ oranı içerdiğinden dolayı kilo alma yardımcı olduğu kadar kilo vermede de tüketilebilecek bir diyet gıdasıdır. Yani hem kilo alma hem de kilo verme bazlı diyet programlarında bu pekmez tüketilebilir.

Organik Keçiboynuzu Pekmezi

Pekmez, reçel veya kahvaltılık ürünler tarzında gıdaların organik yapıda olması, sağlık etkilerinin çok daha güçlü bir şekilde elde edilmesini sağlar. Bu anlamda üretim gerçekleştirilirken kullanılacak bitkinin doğadan organik bir şekilde elde edilmesi ve geleneksel yöntemler ile üretim gerçekleştirilmesi gerekir. Örneğin, organik keçiboynuzu pekmezi hiçbir katkı maddesine sahip olmadan üretildiği için faydasını çok daha güçlü bir şekilde gösterebilir.

Harnup pekmezi üretiminde meyve suyunun elde edilmesi için bugün birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Ancak geleneksel yöntemde soğuk pres keçiboynuzu pekmezi elde edildiğinde, çok daha faydalı ve doğal bir yapı ile üretim yapılmaktadır. Bu doğal pekmez besin değerlerini kaybetmez ve aynı zamanda lezzetini de orijinalliği ile birlikte korumayı sürdürür. Sonrasında uygulanan kaynatma ve pekmez toprağı ile durulama işlemi sayesinde de üretilen organik pekmez çok uzun ömürlü bir yapıya kavuşur.

Söyle Yerinden sayesinde; lezzeti, sağlığa olan faydaları ve doğallığıyla farklı keçiboynuzu pekmezi seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Kış mevsiminde sağlığınızı korumak için hemen dilediğiniz ürünü Söyle Yerinden güvencesiyle satın alabilirsiniz.