“Kuru incir nasıl tüketilir” sorusu, genel olarak tek bir şekilde cevap bulur. Buna karşın kuru inciri birçok farklı yöntemle tüketebileceğinizi biliyor muydunuz? İncir, özellikle Ege bölgesinde yetişen ve Türkiye’nin en önemli ürün kalemlerinden biridir. Sonbahara doğru bol miktarda ortaya çıkan inciri sevmeyen yoktur. Bununla birlikte incir çok hassas bir üründür ve kısa zamanda olgunlaşır. Yaş inciri bu kısa olgunlaşma döneminde tüketebilirsiniz. Fakat bütün yıl incir yemek istiyorsanız ne yapacaksınız? İşte kuru incir bu noktada devreye giriyor.

Benzersiz bir lezzete sahip olan kuru incir, yıl boyunca tüketebileceğiniz meyvelerden biridir. Doğal olarak yetişen ve kimyasal ilaç kullanılmadan kurutulan incirler, benzersiz bir lezzete sahip olduğu gibi sağlığınız açısından da çok faydalıdır. Peki, kuru inciri kaç farklı şekilde tüketebileceğinizi biliyor muydunuz? İşte yanıtları…

Kuru İnciri Tüketme Yolları

Kuru incir dendiği zaman aklınıza ilk olarak doğrudan yemek gelebilir. Bu da bir tüketim şekli olsa da birçok farklı yöntemle tüketmek de mümkündür. Kendi kendine yetişmesiyle bilinen dağ incirleri, hele ki güneş altında dalında kuruduğunda inanılmaz faydalı olduğu gibi lezzetlidir de. İşte kuru incirin farklı tüketim biçimleri..

1 - Doğrudan Yiyebilirsiniz

Kuru incirleri doğrudan tüketmek ilk akla gelen en kola yöntemdir. Bu incirler son derece yumuşak ve tatlı bir lezzete sahiptir. Doğal bir tatlı alternatifi olarak sıklıkla tercih edilir. Ara öğünlerin de vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Özellikle diyet listelerinde kendisine sık sık yer bulur. Bol lif içeriği sayesinde, ara öğünlerde düzenli olarak tüketilen kuru incirler hem tokluk hissi sağlayacaktır hem de sindirim sisteminizi düzenler.

2 – Zeytinyağlı İncir Kürü

Tam bir şifa deposu olan zeytinyağlı incir kürünü hem hazırlamak kolay hem de faydaları sayılmayacak kadar fazladır. Bu kür kabızlık sorunun doğal bir çözümüdür. Metabolizmanın hızlanmasına ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine faydalı bir kürdür. Kilo verme sürecini hızlandırmasının yanı sıra bitmeyen öksürüğünüze karşı da faydalı bir ilaç gibidir. Kolesterolü dengeleyen, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltan incir kürü, ağız sağlığı ve beyin sağlığına da faydalarıyla biliniyor. Aynı zamanda kemik ve eklemlerin güçlenmesinin yanı sıra cildi de güzelleştiriyor.

Bu kürü hazırlamak için ihtiyacınız olan tek şey 250 gr kuru incir, zeytinyağı ve küçük bir kavanoz. İncirleri yıkadıktan sonra tamamen kurulayın ve dilimleyerek kavanoza alın. Daha sonra incirlerinizin üzerini geçecek kadar zeytinyağı ekleyin. Kavanozun kapağını kapatarak karanlık ve serin bir yerde 4-5 gün kadar bekletin. Sabah aç karnına düzenli olarak 2-3 dilim yerseniz, birçok faydasını görebilirsiniz.

Zeytinyağlı kuru incir kürü tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Kronik bir rahatsızlığınız olması durumunda bu kür başkaca tehlikelerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dikkatli kullanmakta fayda var.

3 – Süt ile Tüketin

Kuru incirleri sütle bir araya getirerek harika bir lezzet elde edebilirsiniz. Hem süt içindeyken tüketebileceğiniz gibi hem de sütü süzerek de bu sağlıklı karışımı tüketebilirsiniz. Bu karışım çocuklar için de idealdir. Ayrıca hastalık sonrasında bitmek bilmeyen öksürük krizleri için de iyi gelir.

4 – Kahvaltılıklarla Tüketebilirsiniz

Kuru incirin kahvaltılıklarla birlikte tüketilmesi oldukça yaygın yöntemlerden biridir. Bu incirleri yulaf ezmesi, müsli ve granola gibi kahvaltılıkların üzerine ekleyerek, besleyici ve lezzetli bir ürün elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurdun üzerine eklediğinizde hem kahvaltılarda hem de ara öğünlerde benzersiz bir lezzet sağlayabilirsiniz.

5 – Reçel Yapın

Kuru incirlerle reçel de yapabilirsiniz. Bu sayede kahvaltılarda yiyebileceğiniz harika bir tatlı elde edebilirsiniz. Kuru incirreçeli, tatlı krizlerini bastırmanın da en doğal ve güzel yollarından biridir. Bu sayede bütün sene boyunca kuru incirleri tatlı biçimde tüketebilirsiniz.

6 – Suda Bekletme

Yumuşak bir kuru incir yemek istiyorsanız, ılık su içinde bekleterek tüketebilirsiniz. Suda bekleyen kuru incirler hem daha yumuşak ve sulu olacak hem de sindirim sisteminizin düzenlenmesinde oldukça faydalıdır. Suları süzdürerek tüketebileceğiniz gibi, suyunu da keyifle tüketebilirsiniz. Her sabah aç karnınıza tüketebileceğiniz suda beklemiş kuru incir, kabızlık sorununa karşı oldukça etkilidir.

7 – Yemeklerde Kullanabilirsiniz

Çok bilinmese de kuru inciri tuzlu yemeklerde de kullanabilirsiniz. Kuru incir dolması, bu tarifler arasında en çok bilinenlerden biridir. Bunun yanı sıra et yemeklerinde de harika bir lezzettir. Et yemeklerine sos olarak kuru incir kullanılabilir. Kimi salatalarda da kuru incirin kullanıldığını görebilirsiniz. Kuru incir sayesinde harika yemekler yapabilir, misafirlerinizi etkileyecek sofralar kurabilirsiniz.

8 – Kuru İncirle Tatlı Yapabilirsiniz

Kuru incirle yapabileceğiniz tatlıların bir sınırı yok desek yanılmayız. Bu ürünle yapılacak onlarca farklı tatlı vardır. İncirli muhallebi ıslak kek, tarçınlı incir uyutması, incirli taş kadayıf, muzlu incirli kurabiye, incirli kek, incirli tat bunlardan yalnızca bazılarıdır. Birçok tatlı tarifi içerisinde kuru incir kullanabilirsiniz. Bu sayede çok lezzetli tatlılar yapabilir, çay saatlerinde harika bir eşlikçi yaratabilirsiniz.

Kuru İncir Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kuru incir satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur doğallıktır. Doğal kuru incirler çok daha lezzetli olduğu gibi sağlığınızı da koruyacaktır. Bu sayede yukarıda verdiğimiz tariflerin de lezzetli ve kalitesi artacaktır. Bunun yanı sıra kuru incir fiyatlarına da dikkat ederek, hem daha uygun hem de doğal seçenekleri belirleyebilirsiniz. Doğrudan üreticisinden satın alacağınız incir en güzeli olacaktır.

Söyle Yerinden sayesinde yerli kuru incir üreticilerine ulaşabilir, birçok kuru incir opsiyonunu tek bir sayfada inceleyebilirsiniz. Bu sayede dilediğiniz boyutlardaki bir ürünü seçebilir, Söyle Yerinden güvencesiyle, doğrudan yerel üreticiden kuru incirlerinizi satın alabilirsiniz.