Yöresel lezzetlerimizden Obruk Peyniri hakkında neler biliyorsunuz? Gelin hep birlikte öğrenelim.

Divle Obruk Tulum Peyniri

Divle Obruk Peyniri, Karaman ili Ayrancı ilçesi, Divle (Üçharman) köyünde yapılan bir peynir çeşididir. Obruk peyniri ismi ise köylülerin obruk adını verdiği mağarayı peynir mayalanma sürecinde soğuk hava deposu olarak kullanılmasından doğar. Bu peynirin en büyük özelliklerinden biri de keçi ve koyun sütünden elde edilmesidir. Peynirin diğer bir özelliği ise, onun kuzu ve oğlak derisine bastırılmasıdır. Obruğa konulan peynir tulumları, 5 ay sonra mağaraya özgü olan bakteriler sayesinde kırmızı rengini alır ve tüketime hazır hale gelir. Karaman'ın divle obruk peyniri, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret almıştır. Yine aynı şekilde obruk peyniri dünyanın en kaliteli ve değerli ilk 5 peynirinden birisidir. Bu yüzden de ülkemiz için oldukça önemli bir değerdir.


Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri yapmak oldukça zahmetli bir iştir. Öncelikle yapılması gereken küçükbaş hayvanların sağılmasıdır. Sütü sağdıktan 2 saat sonra, ısıtılma ve mayalama yapılır. Bu süre zarfı oldukça önemlidir. Mayalama sonrası kırma denilen bir işlem de uygulanarak peynir yapma sürecine devam edilir. Bu işlemden sonra peynir süzülür ve peynir altı suyunu ayırma işlemi yapılır. Süzülen peynir, büyük parçalar halinde ayrılarak temiz bir suda sabaha kadar bekletilir. Bu işlem peynirin dinlenmesi için çok önemlidir. Ardından peynir tulum içerisine alınır. Buradaki püf nokta tulumun keçi veya oğlak derisinden olmasıdır. Diğer yandan peynirler tuluma bastırılır ve tuluma iğne inceliğinde delikler açılır. Bu deliklerden peynirdeki kalan su akıtılır. Tüm bu işlemlerden sonra tulumun ağzı kapatılır ve güneş gören bir yerde 2 gün dinlendirilir. Ardından 2 gün de serin bir yerde bekletilir. Böylece toplam da 4 gün dışarıda kalan tulumlar, Divle mağarasına alınır ve 5 ay muhafaza edilir. Aslında peynirin son hali, yani rengi ve kokusu bu mağara içinde şekillenir. Mağaranın yaz aylarında %90 oranında neme sahip olması, peynir için oldukça etkilidir. Peynir genel olarak Ekim-Kasım aylarında mağaradan çıkarılır ve satışa çıkmaya hazır hale gelir.


Divle Obruk Peyniri Nasıl Yenir?

Obruk Peyniri Faydaları saymakla bitmez. Öncelikle bu peynir doğal bir antibiyotiktir. Enfeksiyon durumunda vücudunuzu temizler aynı zamanda kas ve kemik gelişimi içinde oldukça önemlidir. Bunun için obruk peyniri tüketmeli ve faydalarını sevdiklerinizle paylaşmalısınız. Diğer yandan bu peyniri tüketmenin birçok yöntemi vardır. Bu peyniri hem çiğ hem de pişmiş bir halde tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sabahları sahanda yumurta tariflerinize koyabilir ya da en basiti ekmek arası pratik şekilde tüketebilirsiniz. Yine aynı şekilde börek, poğaça gibi hamur işlerinin içerisinde ve salatalara da ekleyerek bu peyniri tüketebilirsiniz.


Obruk Peynirini Nasıl Saklamalısınız?

Obruk Peyniri 5 ay taze kalabilen bir peynir. Bu yüzden de tüketiminde bu süreye dikkat ediniz. Bilmeniz gereken diğer şey ise bu peyniri serin ve karanlık bir yerde muhafaza etmeniz. Eğer buzdolabında tutulacaksa kapalı kutuda saklamalısınız. Açıkta bırakılan veya güneş gören peynirler, kısa sürede küflenerek bozulur. Küflendiğindeyse peyniri tüketmemelisiniz.


Obruk Peyniri Fiyatları

Obruk peyniri oldukça önemli bir peynir olduğundan güvenilir yerlerden almanız çok önemli. Bunun için adresiniz Söyle Yerinden olmalıdır. Divle Obruk Peynirinin Söyle Yerinden sitesinde taptaze ve uygun fiyatlıdır. Söyle Yerinden ile sizler de "Divle Obruk Peyniri Koyun-Keçi” ve “Divle Obruk Peyniri Keçi-İnek” ürünlerine anında ulaşabilirsiniz. Bu peynir için Kazım Günay Süt Ürünleri firması ile sizler de evinizde bu lezzeti tadabilirsiniz.