İnsanın beslenmesinde vücudunun her ihtiyacını karşılayan 3 temel besin ögesinden bahsedilir. Bu besin ögeleri proteinler, yağlar ve karbonhidratlar olarak şekillenir. Ayrıca bunun yanında su en temel gıda maddesi olmak ile birlikte yine besinler içerisinde vitaminler ve mineraller yer alır. Bakliyatlar ise insanın sudan alabileceği fayda dışında geri kalan tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde en zengin gıda maddeleridir.

Bakliyatlar çeşitlerine, türüne, yapısına ve hatta bazen rengine bağlı olarak içerisindeki besin üretim miktarı ve türü değişen gıdalardır. Temel olarak sadece sonbaharda değil yılın her mevsiminde tüketilmesi gereken bakliyatlar arasında

  • Buğday, un, bulgur, erişte, makarna
  • Kuru fasulye
  • Pirinç
  • Nohut
  • Mercimek
  • Kinoa
  • Tarhana
  • Maş fasulyesi
  • Börülce
  • Bakla gibi birçok gıdadan bahsedebiliriz.

Bakliyatların her biri içerisinde temel olarak zengin proteinler bulunduran, karbonhidrat yapısı ile doyurucu ve vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri bulunduran tanelerdir. Çünkü dünya genelinde insanların bakliyat olarak tükettiği gıdalar aslında sofralarımızda birçok yemek içerisinde kullandığımız nohut ve fasulye gibi bakliyatlar bitkilerin kurutulmuş zengin tohumlarıdır.

Sonbaharda Lezzetli Çorbalar için Bakliyatlar

Sonbahar, Eylül-Aralık arasında Türkiye'nin her bölgesinde farklı iklim koşulları oluşturur. Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde sonbahar ılıman geçerken, Karadeniz'in bazı bölümlerinde çok soğuk bazı bölümlerinde tıpkı Akdeniz gibi ılık bir iklim ortaya koyar. İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun birçok bölümünde sonbahar ile birlikte soğuk havalar baş gösterirken, özellikle Doğu Anadolu'da Kasım ayında kar yağışı ile dahi karşılaşılabilir.

Sonbaharın özellikle soğuk bir şekilde devam ettiği iklimlerde ve bölgelerde mevsimin girişi ile birlikte sofralarda çorbalar en lezzetli yemekler olarak yer almaya başlar. İşte Anadolu'nun bu lezzetli ve özel çorbaları açısından da kullanılabilecek birçok bakliyat yer almaktadır. Örnek olarak mercimek hem kırmızı mercimek hem yeşil mercimek hem de siyah mercimek gibi farklı çeşitleri ile sofralara gelen en lezzetli çorbaları sağlar.

Mercimek daima çok zengin bir protein kaynağı olarak tüketilmelidir. Anadolu'da da özellikle mercimek çorbası, mercimek köftesi ve mercimek ekmeği gibi besinler için seçilir. Çünkü Fosfor, Çinko, Potasyum, Manganez, Magnezyum, Bakır ve B vitamini gibi besin değerleri açısından çok zengindir ve doyurucudur. Üstelik sonbaharda düzenli bir şekilde tüketilmesi ile birlikte mercimek midenin korunmasını ve doyuruculuk elde edilmesini sağlar.

Farklı çorbalar için özellikle değişen bakliyatlar üzerinde baharatlar ile karışım sayesinde elde edilmiş tarhana da Anadolu'nun en önemli kültürlerinden birisidir. Ülkemizin birçok bölümünde toz tarhana şeklinde üretimi gerçekleştirilen ve Kahramanmaraş gibi bölgelerde ise ekmek tarhanası olarak üretilen bu çorbalık ürün hem yapımı çok kolay hem de çok besleyici ve lezzetli bir çeşit sağlar. Sonbahar mevsiminde sağlığınızı koruyabilmek için hem çocuklarda hem yetişkinlerde farklı tariflerle ısırgan otlu tarhana, yoğurtlu tarhana, siyez unu tarhana gibi çeşitleri tercih edebilir ve lezzeti ile birlikte bağışıklık sisteminizi koruma imkanı elde edebilirsiniz.

Sonbaharda Baklagillerin Faydaları

Mevsimlere göre tüketilmesi gereken gıdaları birbirinden ayırmak gerekirse, özellikle sonbaharda baklagilleri tüketmek en önemli seçimlerden birisidir. Çünkü zengin E vitamini içerikleri ile birlikte baklagiller başlıklı sisteminin güçlenmesine katkı sağlarken, soğuk algınlığı geçirme riskinizi de en düşük seviyeye çeker. Vücudun enfeksiyonlara karşı korunması için A vitaminine oksidasyon olma imkanını kısıtlar ve kuru baklagiller posa içeriği ile vücuda yüksek enerji kazandırır.

Sonbahar mevsiminde tüketebileceğiniz baklagiller arasında da özellikle nohut en önemli örneklerden birisidir. Ülkemizde de çok sık bir şekilde yetiştiriciliği yapılan hatta leblebi gibi lezzetli kuru yemişlerin ana malzemesini oluşturan nohut; çorbalar, etli yemekler, sarmalar, dolmalar ve salatalar gibi birçok tarif içerisinde kullanılabilir. Benzer şekilde sonbahar mevsiminde iç bakla da zeytinyağlı veya sebzeli olarak hazırlanabileceği gibi barbunya, kuru börülce ve kuru iç bezelye tüketimi tercih edilebilir.

Sonbaharda baklagiller tüketimi gerçekleştirmek istiyorsanız da en lezzetli ve dayanıklı tercihlerden birisi elbette ki fasulye olacaktır. Özellikle ülkemizde çok önemli bir yemek kültürü oluşturan kuru fasulye etli, zeytinyağlı, sucuklu veya acılı gibi birçok farklı tarif üzerinden hazırlanabilir. Aslında bu noktada yine bir yemek kültürü olarak kuru fasulye yanında pirinç pilavı veya bulgur pilavı tüketilmesi sayesinde de yine sonbaharda farklı bir bakliyatın tüketilmesi de mümkün olacaktır.

Kinoa ile Mevsiminde Sağlığınızı Koruyun

Sonbahar denildiğinde en önemli noktalardan birisi, vücudu hastalıklara karşı korumak ve beslenmede doğru ürünleri seçmektir. Bakliyatlar içerisinde de son yıllarda yüksek bir popülerlik kazanmış olan ve kurtarıcı karbonhidrat olarak bilhassa çölyak hastalarına ve gluten hassasiyeti bulunanlara önerilen kinoa ön plana alınabilir. Beyaz, kırmızı veya siyah gibi türleri bulunan bu bakliyat çeşidi protein, lif, antioksidan ve mineral açısından çok zengindir.

Kinoa bilhassa sonbaharda zengin protein kaynağı olarak tüketilirken, besleyicilik sağlar ve yüksek lif içeriği ile bağırsakların daha rahat çalışmasını sağlar. Çünkü soğuk havalar hareket ihtimalini kısıtlarken, bağırsak çalışmasını güçlü bir hale getirmek önemlidir. A, B, C ve K vitaminleri açısından çok zengin olan kinoa mineral zenginliği sayesinde de vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken, kolay sindirilir ve kan şekeri dengesine de büyük bir yardım sağlar.

Her Mevsimin Temel Gıdası Buğday

Binlerce yıldır Anadolu'da ve dünya genelinde insanların en temel gıda maddeleri arasında buğday her zaman yer almıştır. Özellikle rafine edilmemiş yani fabrika işlemlerinden geçilmeden doğal bir şekilde sofralara ulaşmış buğday ya da türevleri sonbahar mevsiminde de vücudunuzu korumak ve sağlıklı beslenmek için seçilebilir. Ülkemizde buğday temelinde aşurelik buğday, dövme, karabuğday, firik buğdayı, köftelik bulgur, pilavlık bulgur, makarna, erişte, siyez bulguru ya da un çeşitleri gibi birçok alternatif tüketilebilir.

Buğday sayesinde elde edilebilecek her malzeme sofralarda farklı lezzetlerin, ekmek ve hamur işlerinin bulunmasını sağlar. Doğal buğday ile elde edilmiş bu ürünler sofralarda damakları şenlendirdiği gibi tüketim kültürünü sağlıklı ve vücudu daha güçlü bir hale getirir. Bu ayrıntıların tümüne dikkat ederek sonbahar mevsiminde beslenmenizi güçlendirmek açısından da mutlak bir şekilde doğal ve güvenilir ürünlere ulaşmanız önemlidir. Bu açıdan Söyle Yerinden sayfası olarak sizlere istediğiniz tüm bakliyat çeşitlerinde özel bir kategoride en iyi ürünleri üreticiden en avantajlı koşullar ile sizlere ulaştırmaya çalışıyoruz.