Baharatlar; bitkilerinin kökleri, tohumları, kabukları, meyveleri ve çiçeklerinden elde edilen bitkisel ürünlerdir. Bu bitkisel ürünler yemeklere ve içeceklere lezzet, renk ve aroma katarlar. Dünyada binlerce yıldır kullanılan bitkisel ürünlerdir. Bu baharatlar yemek kültürlerinin ayrışmasında önemli bir rol oynarlar. Bu sayede yemeklerin çekiciliği, lezzeti ve keyfini artırmak amaçlanır.

Baharatlar sayesinde yemeklere karakteristik bir aroma katmak mümkün hale gelir. Bunun yanı sağlığınız açısından da birçok olumlu katkı sağlar. Yemekleriniz ve içecekleriniz için kullanabileceğiniz yüzlerce farklı baharat çeşidi vardır. Söyle Yerinden sayesinde yüzlerce farklı baharatı, yerel üreticilerinden doğrudan satın alabilirsiniz. Bu sayede yemekleriniz çok daha lezzetli ve sağlıklı hale gelecektir.

Bu blog yazında Soyleyerinden.com’da en çok tercih edilen ve satılan baharat çeşitlerine yer vereceğiniz. Ancak öncelikle baharatları neden kullandığımıza ve kullanmamız gerektiğine değinelim.

Baharatların Faydaları

Baharat kullanımı binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Bu bitkisel ürünlerin kullanımının birçok farklı nedeni vardır. Bu nedenler kısaca şöyle sıralanabilir;

  • Lezzet: Baharatlar yemeklerine türüne göre farklı aromalar katarlar. Bazıları acı, bazıları tatlı, bazıları ekşi aromaları baharatlar sayesinde elde edebilirisiniz. Temel tatların yanı sıra baharatlar sayesinde ferahlatıcı ve farklı bazı tat aralıkları da yakalanabilir. Yemeklerin lezzetini çeşitlendiren ve zenginleştiren bu baharatlar, sofralarınızı başka noktalara taşır.
  • Renklendirme: Kimi baharatlar yemeklerin içerisinde doğal bir tatlandırıcı olarak tercih edilir. Bunun yanı sıra yemeklere hoş bir renk katan baharatlar, yemek sunumunu daha cazip bir hale getirir.
  • Mutfağınıza Karakteristik Özellik Katar: Farklı mutfak kültürlerinde birçok farklı baharat kullanılır. Bu baharatlar o kültürün mutfağının özgünlüğünü ve kimliğini belirler. Örnek vermek gerekirse Hint mutfağı köri gibi baharat karışımlarıyla tanınırken, Meksika mutfağı acı lezzetleriyle bilinir.
  • Sindirimi Kolaylaştırma: Kimi baharatlar, sindirim sisteminizin üzerinde olumlu bazı etkiler barındırır. Bu sayede hazımsızlık gibi sorunları daha kolay şekilde çözebilirsiniz.
  • Sağlığınıza Faydaları: Baharatlar sağlığınıza da birçok katkı sağlar. Baharatlarda bunulan anti-inflamatuar gibi bileşenler olabilir. Kimi baharatlar kan şekerini düzenler. Her baharatın sağlığınıza farklı bir faydası olabilir.
  • Koruyucu Özellikler: Bazı baharatların antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olabilir. Bu da yemeklerin bozulmasını geciktirir. Bu sayede raf ömrü daha uzun ürünler yapılabilir.

Söyle Yerinden’de En Çok Satan Baharatlar

Söyle Yerinden pazaryeri platformunda onlarca farklı baharat çeşidini bulabilirsiniz. Bu baharat çeşitleri farklı yerel üreticiler tarafından imal edilir. Doğal yöntemlerle ve geleneksel usullere dayanılarak üretilen bu baharatlar hem sağlığınıza olumlu etkiler yaratacak hem de yemeklerinizi çok daha lezzetli bir hale getirecektir. Bu baharatlar sayesinde, eşsiz yemekler hazırlayabilir, sofralarınızı çok daha renkli hale getirebilirsiniz.

Ev İsotu

Şanlıurfa ev isotu, bölgede en çok tüketilen baharatlardan biridir. ‘Urfa biberi’ olarak da bilinen isot, bir çeşit kırmızı biberin kurutulmuş ve öğütülmüş halidir. Toz halde kullanılan bu baharat yoğun bir koyu kırmızı renge ve acı bir tada sahiptir. Söyle Yerinden’in en çok satılan baharatlarından biri olan isot; kebap lahmacun, pide, meze ve çorbalarda yaygın olarak kullanılır. Acı severlerin vazgeçemediği bu baharat, doğal olarak üretilen biberlerle ev yapımı üretildiğinde harika bir tada sahip olur. Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır.

Taze Çekilmiş Toz Zencefil

Taze çekilmiş toz zencefil, Söyle Yerinden’de en çok satılan bir diğer baharattır. Keskin ve baharatlı bir lezzete sahip olan bu ürün özellikle Asya mutfağında çok yaygın kullanılır. Bu nedenle Asya mutfağından bir yemek yapmak istiyorsanız, kesinlikle böyle bir baharata ihtiyacınız vardır. Uzun bir raf ömrüne sahip olan toz zencefil, yemeklere keskin bir tat ve aroma katar. Toz zencefil, tatlılarda, soslarda, çorbalarda, çay gibi içeceklerde, salatalarda ve balık yemeklerinde yaygın olarak kullanılır. Özellikle wok tavada pişirilen Asya yemeklerinde başlıca ürünlerden biridir. Bu ürün yemeğe hoş bir baharatlı ve hafif acı aroma katar.

Bilye Kekik

Kekik Türk mutfağında çokça kullanılan baharatlardan beridir. Bilye kekik ise çok daha yoğun bir aroma sağlar. Zaman zaman top kekik de denmektedir. İlk bakışta naneye benzeyen bu ürün, çiçeklerinin bilye benzeri olmasını nedeniyle bilye kekik olarak adlandırılır. Özellikle et yemeklerinde çok kullanılan baharatlardan beridir. Bunun yanı sıra omletlerde, domatesli yemeklerde, pizzalarda ve çorbalarda da birçok kişi tarafından tercih edilir. Bilye kekik, sos hazırlanması konusunda da oldukça başarılı bir üründür. Bu nedenle Söyle Yerinden’de en çok satılan baharatların arasına girmiştir.

7 Çeşit Karışık Baharat

Baharat dendiği zaman akla genelde tek bir ürün gelir. Oysa köri gibi birçok baharatın karışımı olan, adına yine de baharat denen ürünler de vardır. 7 çeşit baharat bunlardan biridir. Bu karışımın içerisinde kimyon, toz biber, tarçın, yenibahar, karabiber ve karanfil bulunur. Bu karışık baharat, çorbalarda, etlerde ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilir. Oldukça pratik olması ve yemeğe güçlü bir aroma katması nedeniyle Söyle Yerinden’de en çok sipariş edilen ürünlerden bir diğeridir.

Zeytin Yapraklı Sarımsak Granül

Bu baharat, Söyle Yerinden’in özel baharat grubunda yer alır. Oldukça farklı bir aroma sahibidir. İçerisinde zeytin yaprağının yanı sıra zerdeçal, defne, domates kurusu, Toronto baharatı ve karacaot vardır. Yemeklerinize güçlü bir aroma kazandırmak istiyorsanız, mutlaka denemeniz gereken baharat karışımlarından biridir.

Sumak

Sumak, Türk mutfağının en önemli baharatlarından biridir. Yemeklere ekşimsi bir tat verir. Özellikle ekşi istenen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Çorbalarda, sebze yemeklerinde ve salatalarda da kendine sıklıkla yer bulur. Sarma ve dolmaların da vazgeçilmez baharatlarından biridir.

Yukarıda saydığımız baharatların yanı sıra Söyle Yerinden “baharatlar” kategorisinde onlarca çeşitli ürünü inceleyebilir, dilediğiniz ürünü hemen sipariş oluşturarak satın alabilirsiniz.