Geleneksel bir lezzet olması ile birlikte kış aylarında tahin susam yağının yüksek faydaları nedeni ile birçok farklı şekilde kullanılır. Ancak bu lezzetin daha özel ve pratik bir şekilde hazırlanarak tüketilmesi için en çok tercih edilen yöntem elbette ki tahin pekmez tüketimidir. Çünkü bu yağlı ve katı ürününün pekmez gibi tatlı ve ince bir gıda ile karıştırılması sayesinde tam ortada ve dengeli bir lezzet elde edilir. Üstelik sadece lezzeti için keyifle tüketilen bu karışım, birçok kişinin aklına gelmeyecek şekilde onlarca farklı fayda sağlar.

Özellikle kahvaltı sofralarında tüketilmesi tercih edilen, fakat akşam yemeği sonrasında bir tatlı olarak seçilebilecek ya da iftar sofralarına eklenebilecek tahin pekmez her zaman özel bir yere sahiptir. Çünkü en pratik hali ile boğaz ağrısını gidermek, soğuk algınlığında vücuda güç katmak ya da gün boyunca vücudu daha zinde tutmak için dahi tüketimi tercih edilebilir.

Tahin Pekmez Nasıl Hazırlanmalıdır?

Sağlıklı ve lezzetli bir şekilde tahin pekmez tüketmek istiyorsanız, bu karışımı hazırlarken de belirli ölçülere dikkat etmeniz daha fazla fayda elde etmenizi sağlayacaktır. Aslında bir tüketici olarak direk şekilde damak tadına göre ikisini karıştırıyorum gibi bir fikre sahip olabilirsiniz. Fakat özellikle kronik rahatsızlıklarınıza, alerjik problemlerinize ya da diyabet gibi problemlerinize bağlı olarak her iki malzemenin oranını ayarlamanız daha fazla fayda sağlayacaktır.

İyi kıvama sahip ve lezzeti tam oturacak şekilde tahinpekmez hazırlamak istiyorsanız, bu iki malzemenin özelliklerini de iyi bilmeniz fayda sağlayacaktır. Öncelikle tahin susam yağı nedeniyle fazla derecede yağ asitine sahiptir ve çok besleyici bir gıdadır. Pekmez ise üzüm, dut ya da keçiboynuzu gibi meyvelerden elde edilen ve vücudu tok tutarak içerisinde bol şeker bulunduran bir gıdadır. Bu nedenle genellikle 2 ölçü tahin kullanıyorsanız buna karşı olarak 1 ölçü pekmez kullanmanız, tat ve kıvam açısından daha iyi bir karışım elde etmemizi sağlayacaktır.

Tahin Pekmez Besin Değerleri 

Yüksek yağ içeriğine sahip olan tahin ile yüksek şeker içeriğine sahip olan pekmezin karışımı sayesinde elde edilen tahin pekmez elbette yüksek oranda kalori içerecektir. Bu nedenle tüketimde mutlak bir şekilde dikkat edilmesi gerekirken, belirli noktalarda özellikle kilo alma diyetleri gibi noktalarda da rahatlıkla tüketilebilir. Standart bir şekilde bahsedilen ölçüler ile hazırlanmış bir karışımda 100 gram tüketim ile birlikte 694 kcal miktarında enerji alınması mümkün olacaktır.

Tahin pekmez yüksek karbonhidrat içeriği ile birlikte aynı zamanda içerisinde bol miktarda yağ, protein, Sodyum, Demir ve Potasyum bulundurur. Öte yandan susam yağının sağladığı sağlıklı yağ asitleri vücutta farklı faydalar oluştururken, pekmez içerisinde bulunan zengin Kalsiyum ve Demir de hem kan yapma hem de vücuda birçok farklı noktada güç katma artısı sağlayacaktır.

Tahin Pekmez Faydaları Nelerdir?

Kültürümüzde yaygın olarak kahvaltıda veya farklı öğünlerde tüketimi gerçekleştirilen tahin pekmez dengeli ve doğal malzemeler ile hazırlanmış şekilde tüketildiğinde vücuda birçok farklı faydası olabilir. Örnek olarak bu karışımın tüketimi ile sağlanacak ilk fayda, vücuda yüksek bir enerji vermesidir. Hem doğal yağ asit içerikleri hem doğal karbonhidrat içeriği hem de birçok mineral ile vitamin içeriği sayesinde tahin pekmez yorgunluğun giderilmesini, halsizliğin vücuttan atılmasını ve vücuda güç katılmasını sağlar. Hatta bu sayede vücutta soğuk algınlığı rahatsızlıklarında zindelik elde edilmesine yardımcı olur.

Tahin pekmez akciğer üzerinde sağlıklı bir etkiye sahip olmak ile birlikte solunum yolu rahatsızlıklarında güçlü bir antioksidan etkisi ortaya koyar. Bu sayede vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken, bademcik iltihabı ya da astım gibi rahatsızlıklarda vücuttaki olumsuz etkilerin giderilmesini sağlar. Bununla birlikte vücutta metabolizmayı hızlandıracak şekilde enerji verdiği için kan dolaşımının da hızlanmasına yardımcı olur.

Hem çocuklarda hem yetişkinlerde kemik sağlığını güçlendirmek ve korumak için Kalsiyum ve Demir gibi minerallere ihtiyaç vardır. Bu açıdan tahin pekmez 100 gram tahin içeriği ile 426 mg ve 100 gram pekmez içeriği ile 400 mg Kalsiyum sağlar. Bu anlamda kemik sağlığına çok yüksek bir güç katar. Üstelik benzer şekilde güçlü Demir içeriği sayesinde de pekmezin katkısı ile vücuttaki kansızlık değerlerinin giderilmesini ve kan oranının arttırılmasını sağlayabilir.

Tahin, susam yağı vasıtasıyla elde edildiği için içeriğinde omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini yoğun bir şekilde bulundurur. Bu yağ asitleri vücutta beyin sağlığının desteklenmesine yardımcı olurken, hafıza ve unutkanlık problemlerini giderebilir. Pekmezdeki doğal kalori içeriği sayesinde de kilo vermeyi desteklerken, uzun süre tokluk elde edilmesini sağlar. Bir araya gelen tahin pekmez ise vücudun bağırsak hareketlerini ve mide hareketlerini düzenlemesine yardımcı olur.

Tahin pekmez vücutta güçlü bir protein ihtiyacı karşılayıcı olarak tüketilebilir ve cinsel gücün artmasına da büyük bir katkı sağlayabilir. Safra taşlarının düşmesini desteklemek, vücutta idrar sökücü etki elde edebilmek ve aynı zamanda ishal gibi problemleri mineral takviyesi ile ortadan kaldırabilmek için çok faydalı bir gıda karışımıdır. Üstelik tüm bu yapılar ile birlikte çocukluk çağından itibaren yetişkinlik dönemine kadar rahatlıkla tüketilebilir.

Tahin Pekmez Zararları Nelerdir?

Doğal, organik ve güvenilir bir şekilde temin edebileceğiniz hiçbir gıda çeşidi dengeli bir şekilde tüketildiği sürece vücuda herhangi bir zarar vermeyecektir. Bu anlamda tahin pekmez tüketimi bağlamında da herhangi güçlü veya net bir şekilde belirtilebilecek bir zarar ile karşılaşmak mümkün olmayacaktır. Lezzetli ve sağlıklı bu ikilinin tüketiminde mutlak bir şekilde önerilmesi gereken en önemli nokta elbette dengeli miktarda tüketim gerçekleştirilmesi olacaktır.

Tahin pekmez özellikle şeker hastalarında dengeli miktarda tüketilmesi gereken bir karışımdır. Öte yandan böbrek rahatsızlıklarında da dikkat edilmesi fayda sağlarken, bu tip kronik rahatsızlığı bulunan kişiler mutlaka doktor tavsiyesine uygun bir şekilde keyifle ve güvenle tahin pekmez tüketebilir. Bu güvenilir tüketimi sağlamak için de aradığınız süper ikili Söyle Yerinden sayfasında ayrı ayrı malzemeler ile veya bir arada kolaylıkla temin edilebilir.