Karakılçık buğdayı adını kılçıklarının renginden almıştır. Atalarımızdan kalan ve nesli tükenmekte olan karakılçık buğdayının genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından tercih edilmeme sebebidir.
Karakılçık buğdayı bir avuç insanın girişimi ile üretim ve tüketimi yaygınlaştırılan bir buğday türüdür.
Adana bölgesinde ürettiğimiz karakılçık buğday öncelikle gerçek atalık tohum olması, toprak ve coğrafi şartlardan dolayı kaliteli ürün alınmaktadır. Buda lezzetini çok etkilemektedir.
Karakılçık Buğdayının besin değeri yüksek olup sert bir buğday cinsidir. Protein, lif, demir,potasyum, fosfor açısından zengindir. A,E,K,C vitaminleri de oldukça yüksektir.
Karakılçık buğdayı modern buğday türleri gibi genetik erezyona uğramamıştır. Zengin lif ve yüksek besin değerleri ile karakılçık buğdayı uzun süre verdiği tokluk hissi ve sindirim sistemine faydaları nedeniyle en sağlıklı öğünler için bulgur çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerdendir.
Taş değirmende tam buğday unu olarak öğütülen unun içerisindeki kepek ve ruşeym alınmamış ve hiçbir katkı maddesi eklenmemiştir. Bundan dolayı mineral ve proteinler açısından zengindir. Lif kaynağından dolayı tok tutar. Karakılçık buğday unu diğer unların kullanıldığı tüm hamur işlerinde kullanılır. Tüm ürünlerimiz geleneksel yöntemlerle taş değirmende üretilir.
Karakılçık buğdayından ürettiğimiz ürünler;
Pilavlık bulgur
Pilavlık iri bulgur
Kısırlık bulgur
Köftelik bulgur
Dövme ( pilav , aşure )
Un
Şehriye
Muhacir Somunu ( ekmeği)
Setikli Bazlama
Setikli Bazlama ; Yine unutulmaya yüz tutmuş olan geleneksel bir ekmektir setikli bazlama.
Malzemeler,
4 sb karakılçık unu
4 sb karakılçık setik
1 fincan ekşi maya
1 fincan sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı,
Un ile setik, tuz karıştırılır. Maya ve zeytinyağı ilave edilir.
Ilık su ile hamur yoğurulur. Üzerini örtüp 40 dakika mayalandıralım. Mayalanan hamuru bezelere ayırıp oklava ile açalım. Sac da pişirelim. Pişen ekmeklerin bir yüzünü sızma zeytinyağı ile yağlayarak üst üste dizelim.
AFİYET OLSUN .