Kayaçlar, doğada kendi kendine şekillenmesi ve farklı mineralleri içerisinde bulundurması ile birçok çeşide ayrılırlar. İnsanlar da her zaman doğadan elde ettikleri bu kayaç türlerini ve farklı taşları değişen amaçlar ile kullanmaya devam etmiştir. Bazen yapılarda bazen ev hayatında bazen sağlıkta kullanılan bu taşlar içerisinde ponza taşı gibi bir çeşit de yer almaktadır. Bu taş volkanik yapısı ile birlikte tamamen doğal özellikli bir kayaç çeşididir.

Ponza Taşı Nedir?

Doğada aşınma ile birlikte uzun yıllar içerisinde kendiliğinden oluşan bu volkanik kayaç türü, değişen birçok özelliği ile de değişen alanlarda çok uzun çağlardır kullanılmaktadır. Önemli özellikleri ile birçok fayda sağlaması yanında ponza taşı ismini Latincedeki pumicite kelimesinden almıştır. Lav tabakaları üzerinde camsı hafif bir kısım olarak genellikle renkli ve değişen şekillerde temin edilen bir kaya türüdür. Günümüzde halk arasında banyo ve topuk taşı gibi isimlere de sahip olan bu taş, genellikle çok pratik bir şekilde esnaf dükkanlarında temin edilebilecek uygun fiyatlı bir üründür.

Ponza taşı Türkiye'de çok uzun yıllardan bu yana nasır taşı ve topuk taşı gibi bir isim ile alınmaktadır. Bilinen fiziksel özelliğinde kolaylıkla su ile temas ettiğinde banyoda kullanılabilen bir taş çeşidi oluşturmaktadır. Dünya genelinde de genellikle iri taneli olduğunda pumiz ve tanecikleri çok ufak olduğunda ise pumicite şeklinde bir isme sahip olarak tercih edilir. Günümüzden yaklaşık 250 yıl kadar öncesinde Amerika'da bulunduktan sonra dünyada yaygın olarak kullanılmış olsa da aslında Antik Yunan döneminden bu yana kullanıldığı ve ülkemizde de son 40 yıl gibi bir süreçte çıkarılmaya başlandığı bilinmektedir.

Ponza Taşı Nasıl Kullanılır?

Dünya ülkeleri içerisinde ponza taşı özellikle Amerika'da çok yüksek bir üretim kapasitesine sahiptir. Ancak bahsettiğimiz şekilde volkanik bir kayaç türü olduğu için Türkiye'de de bizzat Ankara, Kars, Nevşehir, Sivas, Van ve Bitlis gibi şehirlerde volkanik kayaçlardan topuk taşı çıkarılmaktadır. Türkiye'de de bu nedenle çok yüksek oranda üre im kapasitesi yer almaktadır. Çünkü standart olarak insanların dilinde topuk taşı şeklinde adlandırılan bu taş binalarda yapısal çelik ihtiyacını önemli derecede düşürürken, yalıtım işlemlerinde de kullanılmaktır.

Ponza taşı yapı sektöründe sadece inşaat işlemleri için değil aslında birçok farklı noktada da tercih edilen bir dekoratif üründür. Genellikle parklarda, bahçelerde ve süsleme alanlarında peyzaj işlemleri ve bahçe bitkilerinin süslenmesi amacıyla dekoratif örtü olarak da bu taş kullanılır. Öte yandan endüstriyel faaliyetlerde özellikle kot pantolon taşlama işlemlerinde, silgi üretiminde, parlatma ürünlerinin üretilmesinde, kauçuk yapımında veya kedi kumu yapımı gibi birçok noktada bu taşın kullanımı görülebilir.

Dünya genelinde ponza taşı kullanımı konusunda en fazla ön plana çıkan yöntem ise elbette cilt bakımı ve banyo kullanımıdır. Çünkü bu doğal taş cilt bakımında kullanıldığında bilhassa yıkanma sırasında ciltteki ölü derilerin ve nasırların temizlenmesini sağlar. Özellikle ciltte sertleşen topuk, dirsek ve diz gibi bölgelerde ölü deriyi atarak, cildi yumuşatmak ve temizlemek için ponza taşı ile işlem uygulanabilir.

Peeling amaçlı olarak bu taşın en fazla kullanıldığı bölgelerden birisi ayak bölgeleri ve topuklardır. Ölü deriler nedeniyle pul pul bir görüntü ortaya bu bölgelerde sağlıklı bir görüntü için bu taşın kullanılması hem sağlıklı hem de etkilidir. Bahsedilen cilt bölgelerinin birkaç dakika ılık suda bekletilmesi sonrasında taş ile uygulama yapıldığında cilt yumuşar ve nasırlar ya da ölü deriler kolaylıkla cilt üzerinden sökülerek atılır.

Vücutta cilt temizliği, nasır temizliği ve banyo sırasında topuk temizliği gibi noktalarda bu taşın kullanımı için banyo öncesinde taşın sıcak su içerisinde bekletilmesi büyük bir fayda sağlar. Çünkü gözenekli yapısı ile birlikte bu taş bir süre su içerisinde beklediğinde giderek daha yumuşak ve kaygan bir hal alır. Bu sayede cilt üzerinde kullanım gerçekleştirirken daha rahat bir şekilde hareket imkânı sağlar ve ciltte tahriş oluşturmadan kullanılır.

Ponza Taşı Faydaları

Vücutta peeling etkisi oluşturarak ölü derilerinin atılması ve nasırların iyileştirilerek temizlenmesi için ponza taşı çok faydalı bir şekilde kullanılan ürünler arasında yer alır. Öte yandan ponza taşı faydaları arasında vücuttaki bilhassa batık kılların bulunduğu bölgelerin rahatlatılması işlemi de yer alır. Kıl dönmesi ve batması olan bölgelerde aşağı yukarı bir şekilde uygulanan masajla bu taş kısa bir süre içerisinde batıkların azalmasını ve rahatlamasını sağlar. Zira bu sorun genellikle lazer epilasyon sonrasında vücutta görülürken, batık giderme ve istenmeyen tüyleri ortadan kaldırmada büyük bir fayda sağlar.

İnsan vücudu dışında fiziksel olarak birçok farklı alanda da faydalı bir kullanım için ponza taşı ile örneğin giysilerde leke yok etme işlemi tercih edilebilir. Hafif lekelerde leke üzerine sürülmesi ile yavaş hareketlerde lekenin kısa sürede ortadan kaldırılması mümkün olur. Hatta lavabo ve tuvalet temizliklerinde de bu taşın kullanılması mümkün olurken, temizlenmesi ve tekrar kullanıma hazır hale getirilmesi için de sadece sıcak suyla hijyen elde edilmesi yeterlidir.

Ponza Taşı Fiyatları

Başta Amerika kıtası olmak üzere Türkiye'de ponza taşı çok yoğun bir şekilde çıkarılan ve maliyeti bu nedenle çok düşük olan bir üründür. Ancak çıkarıldığı bölgeye göre kalitesi ve kullanım özellikleri kısmen değişiklik gösterebileceği için bu ürünleri temin ederken dikkatli davranmak gerekir. Örnek olarak Söyle Yerinden kategorilerinde en uygun ponza taşı fiyat rakamları ile bu ürünü Türkiye'nin farklı bölgelerinden doğal bir şekilde elde edilmiş olarak bulabilirsiniz. Bu sayede de çok uzun yıllar boyunca dayanıklı bir yapıya sahip olan bu ürünü istediğiniz sayılar ile sepetinize beyaz veya renkli seçenekleri ile ekleyebilirsiniz.