Sade yağ; tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeler uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg’lık tereyağından ortalama 700 gram sade yağ çıkıyor.
Yapılışı: Tereyağı bir tencereye alınıp kısık ateşte eritilir. Yağ eriyip kaynarken tortular dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlar. Köpükler bir süzgeç veya kaşıkla belirli aralıklarla alınır. Köpüklenme bitene kadar bu işleme devam edilir.Yaklaşık 1 saatin sonunda tortular tamamen dibe çöker, su buharlaşır. Ocağın altı kapatılır ve yağ bir süre dinlenmeye bırakılır. Dinlenen yağ sık dokulu bir bezden ya da tülbentten geçirilir. Kaplara aktarılır ve donması beklenir. Yağı donduktan sonra lezzetli tarifleriniz için kullanıma hazır hale gelmiştir.
Yemeklere tereyağı dahil diğer yağlardan daha fazla lezzet verir.
Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.
Pişirdiğiniz yemeğe 1 veya 2 tatlı kaşığı dahi yeterlidir.
200-240 derece sıcağa kadar dayanıklıdır. Tereyağında bu rakam 150 derecedir.
Buzdolabında 1 sene durabilecek kadar dayanıklıdır.
Faydaları
İçinde laktoz ya da oksitlenmiş kolesterol olmadığından daha sağlıklıdır.
A, D, E vitaminleri yönünden zengindir. Ayrıca içeriğindeki K2 vitamini kemiklerin güçlenmesini sağlar.
Tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi zayıflamaya yardımcı olur.
Kolesterolü düşürür.
Sindirime yardımcı olur.
Tereyağları genellikle çiğ sütten yapılıyor. Son yıllarda ise kimi yağların içine tereyağı aroması katılıyor ve tereyağı adıyla raflara çıkıyor. Durum böyle olunca gerçek tereyağı lezzetini, sağlıklı ve besleyici özelliklerle bulmak zor oluyor. Haliyle yemekler de eski tadından uzaklaşıyor.
Nerede o eski tereyağları, ah o mis gibi kokan pilavlar diyorsanız, sade yağı mutfağınızdan eksik etmeyin. Çünkü sade yağ, ismi gibi saf ve doğal yağ lezzetini size cömertçe sunacak. Çünkü tereyağında %10-20 oranında bulunan su, sade yağda bulunmuyor. Tereyağında %85 olan yağ oranı, sade yağda ise %99 civarında.