MENÜ
Sepet
Slide1
Gösterilen: 1 ile 3 arası, toplam: 3 (1 Sayfa)

Doğal Mantarlar

Mantar; ormanlarda, çöllerde, kayalık bölgelerde ve çayırlarda yetişebilir. Nemli bölgelerde daha fazla yetişen mantarın doğada besin dönüşümüne çok fazla katkısı vardır. Mantar çeşitlerinin sayısı kesin olarak bilinmemektedir. Yenebilir mantarlar, lezzetiyle bilinmektedir. Bununla birlikte mantarların en büyük sorunu ise kısa bir zamanda yetişmesi ve hemen tüketilmesidir. Her ne kadar yetiştiriciliği gün geçtikçe artsa da, doğal mantarları bulmak oldukça zordur. Bu mantarlar kurutulduğu zaman ise yıl boyunca tüketilebilir hale gelmektedir.

Doğal mantarlar kalsiyum, fosfor, bakır, potasyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Kuru mantarları tek başına tüketebileceğiniz gibi farklı yemeklerle bir arada da yiyebilirsiniz. Kuru istiridye mantarı, kuru shiitake mantarı, kuru borazan mantarı, kuru sarı kız girolle mantarı, kuru porçini mantarı, kuru kuzugöbeği mantarı gibi birçok farklı çeşit bulabilirsiniz. Her çeşidin farklı bir lezzeti bulunmaktadır. Doğru bir şekilde tüketildiğinde bu mantarlar sağlığınıza birçok fayda getirdiği gibi lezzetiyle de sizi büyüleyebilir.

Kuru Mantar Çeşitlerinin Sağlığınıza Katkıları

Mantar özellikle bol miktarda mineral içermektedir. Bunun yanı sıra lif ve vitamin içeriği açısından da zengindir. Aynı zamanda antioksidan içeriği olarak da mantar iyi bir kaynaktır. Az miktarda kalori içeren kuru mantarlarda yağ oranı da düşüktür. Bu sebeple kilo vermek için yapılan diyet programlarında mantarlar sıklıkla yer bulmaktadır. Yüksek miktarda beta-glukan içeren kuru mantar çeşitleri, tokluk hissi sağlamaktadır ve kandaki kolesterol seviyelerini de dengelemektedir.

Kuru mantar, sindirim sisteminizin dengelenmesi ve korunmasına yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra cilt sağlığını korur ve yaşlanma karşıtı etkileri azaltır. Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan kuru mantarlar, metabolizmanın desteklenmesine de katkı sağlamaktadır. Yaralarınızın iyileşme sürecini hızlandıran kuru mantarlar, kan şekerinin seviyesini de düşürmektedir. Enfeksiyonlarla mücadele eden mantarlar, bedeni iltihaplanmaya karşı korumaktadır.

Kuru Mantar Çeşitlerinde Hangi Vitaminler Bulunur?

Kuru mantar içerisinde kitin adı verilen bir karbonhidrat bulunmaktadır. Bu karbonhidratın sindirimi oldukça zordur. Bu sebeple sindirilmesi de zaman alır. Hızlı sindirilen besinler, hızlı bir biçimde reaksiyona girdiği için açlık hissi de mantar tüketildiğinde yavaşlamaktadır.

Kuru mantarların içeriğinde yüksek oranda protein vardır. Bu sebeple et tüketimini düşürmek isteyen kişiler için hem içerik açısından hem de lezzet açısından oldukça ideal bir besindir. “Vejetaryen eti” adı verilen mantarlar, B vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Mantarlarda bulunan B vitaminleri, sinir sisteminizin düzenli çalışması açısından önemlidir. Bunun yanı sıra cildin sağlığını korumak için de katkı sağlamaktadır.

Kuru mantarlar B2, B3 ve B12 vitamini açısından da zengindir. Bu vitaminler hücre işlevleri açısından önem taşırken, metabolizma sisteminin düzenlenmesini de sağlar. Gene D vitamini açısından zengin olan mantarlar, kemik sağlığınıza da destek olmaktadır. Mantarlar, içeriğinde ayrıca zengin mineralleri barındırmaktadır. Potasyum içeriğiyle ise bedenin su dengesini sağlamaktadır. Düzenli bir tüketim halinde kas ve sinir sisteminiz daha düzgün çalışacaktır. Magnezyum ve fosfor içeriğiyle ise kemik, diş yapısının daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Selenyumda barındıran kuru mantar, bedende serbest radikallerle mücadele açısından önemlidir.

Doğal Mantar Fiyatları

Doğal mantarların fiyatları genel olarak çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Birçok farklı doğal mantar çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerin üreticilerine ve geldikleri yöreye bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir.

Her bir mantar çeşidinin tüketiminde farklı bazı uygulamalar yer alabilmektedir. Örneğin borazan mantarı noodle, makarna gibi yemeklerle birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Shiitake mantarı ise sote olarak tek başına daha fazla tüketilebilmektedir. Bu nedenle alacağınız mantarı, nerede kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Doğal mantar çeşitleri, tek başına da rahatlıkla tüketilebilir. Sote yapılarak, fırında ya da ızgarada mantarları keyifli bir şekilde yenebilir. Bu mantarlar özellikle bazı baharatlarla birlikte çok daha iyi olmaktadır.

Söyle Yerinden ile Doğal Mantarlara Ulaşın

Doğal mantarlara ulaşmak her zaman kolay değildir. Bu mantarlar farklı zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu dönemlerde toplanarak paketlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra kuru ve donmuş mantarlar ise yıl boyunca tüketilebilir.

Doğal mantarları bulmak için Söyle Yerinden’i tercih etmelisiniz. Söyle Yerinden’de yer alan yerel üreticiler vasıtasıyla, Türkiye’nin dört bir yanında yetişen mantarlara ulaşabilirsiniz. Bu sayede çok daha lezzetli ve keyifli yemekler yapabilirsiniz. Sorularınız için yerel üreticilerle doğrudan iletişime geçebilir, Söyle Yerinden güvencesiyle doğal mantar çeşitlerini hemen satın alabilirsiniz.